Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андреев: Ако няма законодателни промени, карантинираните няма да могат да гласуват

Политика

Андреев: Ако няма законодателни промени, карантинираните няма да могат да гласуват

Андреев: Ако няма законодателни промени, карантинираните няма да могат да гласуват - Tribune.bg
Снимка:

„Избори по време на пандемия са предизвикателство. Необходими са мерки, които да позволят провеждане на изборите и ограничаване на възможността за заразяване“. Това каза пред БНР Александър Андреев, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Според него е необходимо увеличаване на заплащането за членовете на секционните избирателни комисии.

„Подвижните избирателни кутии не позволяват на хора под карантина да гласуват. Гласуване по пощата, ранно гласуване, използването на електронни устройства са алтернативни начини в други държави, но ние трябва да се съобразяваме с нашия Изборен кодекс. Необходима е законодателна промяна“.

Андреев допълни: „Гласуването по пощата изисква активната регистрация на избирателите, за да получат предварително документацията, свързана с гласуването. Логиката на това гласуване е различна от тази в България. Това обаче не пречи законодателят да прецени дали е възможно в нашата страна“.

По думите му избирателната активност предвид пандемичната ситуация не може да се прогнозира.

Той припомни, че на 7 декември, понеделник, изтича срокът за подаване на заявления по обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.


 

Автор

Коментари (1)

Тартаковер "...Гласуване по пощата, ранно гласуване, използването на електронни устройства са алтернативни начини в други държави, но ние трябва да се съобразяваме с нашия Изборен кодекс..." Да, тук съм напълно съгласен с него и съм сигурен, че повечето български граждани ще се съгласят. Но така ще се елиминира генералното въздействие върху изборния процес, от слугите на ГЕРБ и "експерти" като Мишо Константинов. Ще се елиминира почти напълно участието в избори на хора над 110 години, излезли от гробовете си само за да гласуват, едва ли ще има много цигански селища, гета и колонии, гласували 100 % за ГЕРБ. Въобще изборите ще заприличат на честни. Това не трябва да се допуска от онези които днес са на власт и имат силата да определят правилата.
06.12.2020 11:28 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети