Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Гюров: Няма промяна в позицията и поет ангажимент за ветото на РСМ, няма и задкулисни разговори

Политика

Андрей Гюров: Няма промяна в позицията и поет ангажимент за ветото на РСМ, няма и задкулисни разговори

Андрей Гюров: Няма промяна в позицията и поет ангажимент за ветото на РСМ, няма и задкулисни разговори - Tribune.bg
Снимка:

Не мисля, че темата РСМ в момента е на дневен ред, коментира той публикацията на Слави Трифонов

„Както знаете коалицията реши да излезе с две номинации за избор на гуверньор, така че в момента няма напрежение. Двамата кандидате са представили своите концепции. Имаше изслушване в бюджетна комисия и в момента правим консултации с отделните парламентарни групи, за да търсим подкрепа“. Това заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров в кулоарите на Народното събрание във връзка с възникналите пробойни в коалицията по повод избора на за нов управител на Българската народна банка.

„За мен е важна подкрепата на коалицията. „Демократична България“ излязоха с декларация, че ще подкрепят моята номинация и кандидатура. Провеждам разговори и с БСП. Те ще вземат своето решение на заседанието на групата следващата седмица. Имахме много добри разговори с тях и за мен е приоритет да имам подкрепата на коалицията“, подчерта Гюров.

Той посочи, че няма основания да си оттегли кандидатурата.

Гюров коментира и публикацията на Слави Трифонов във Фейсбук от вчера, в която лидерът на ИТН призовава премиера да ревизира отношението си към избора на нов управител на БНБ.  

„Ще трябва да питате г-н Трифонов какво има предвид. Аз виждам, че той е сложил темата за моята номинация в пакет с решение и становище относно Северна Македония, което не мисля, че в момента е на дневен ред. В момента има други важни неща, които обсъждаме в комисии и в пленарна зала. Както знаете следващата седмица на второ четене влизат промените в Закона за съдебната власт, с които искаме да закрием Спецсъда“, посочи той.

„Аз не мисля, че вчерашния пост има отношение относно гласуването за БНБ и изхода за гласуването. Естествено и двамата кандидати представиха пред всички своите виждания за развитието на БНБ и за мен е добре, че се виждат ясните различия в концепциите, които сме представили и това, което възнамеряваме да правим в националната банка. Така че, на този етап не мисля, че има някакъв проблем“, подчерта председателят на най-голямата парламентарна група.

На въпрос дали премиерът Кирил Петков е поемал някакъв ангажимент за вдигане на ветото за преговорите на Скопие за членство в ЕС.

„На този етап, както казах, темата не е на масата. Обсъждат се варианти. Знаете, че има ясна заявка, че преговорите ще продължават с отчитане на ангажиментите, които сме поели, без да правим промени в позицията. Няма такъв поет ангажимент от наша страна. Задкулисни разговори няма. От самото начало на тази коалиция сме показали, че разговорите се водят открито и с аргументи, когато има възможност и пред обществото, и пред медиите, така че няма задкулисие. Има интензивни консултации с оглед защита на националния интерес", увери Гюров.

Другият кандидат за нов управител на БНБ  и депутат от ИТН Любомир Каримански също не възнамерява да оттегли кандидатурата си за гуверньор на националната банка.

Краткият си коментар Каримански направи в кулоарите на парламента пред журналисти. Шефът на бюджетната комисия в НС не отговори на повече въпроси, а влезе в парламентарния кабинет на ИТН.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати