Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Гюров: Предложението на КЕВР за поскъпване на тока и парното в „12 без 5" е политическа акция

Политика

Андрей Гюров: Предложението на КЕВР за поскъпване на тока и парното в „12 без 5" е политическа акция

Андрей Гюров: Предложението на КЕВР за поскъпване на тока и парното в 12 без 5 е политическа акция - Tribune.bg
Снимка:

Необходимостта от създаване на временна комисия е породена от липсата на легитимност на контролния орган КЕВР, посочи председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“

Днес в пленарна зала внесохме и обсъдихме предложение за Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложения за справяне с нея. Необходимостта от създаване на временна комисия от страна на Народното събрание е породена от липсата на легитимност на контролния орган КЕВР. В състава на комисията има членове и председател с изтекъл мандат. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

По думите му предложението за индексация на цената на тока за битови потребители в „12 без 5“ е политическа акция.

„Ние сме против вземането на решения в последния момент от независими органи с изтекъл мандат. Предложеното от КЕВР за обществено обсъждане увеличение на цените е една професионално подготвена схема как чрез манипулация на методиката и отделните компоненти в ценообразуването на енергията да поставим българските домакинства пред свършен факт на по-скъп ток и по-скъпо парно“, подчерта Гюров.

„Противно на изказаните в пленарна зала опорни точки как токът поскъпвал вече шест месеца, токът за битовите потребители е обект на регулация, а в регулаторната политика водеща трябва да е защитата на всички участници в енергийния пазар – както доставчиците, така и производителите, така и крайните потребители“, посочи председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“.

„Ние заявихме нашите намерения да намерим онези резерви в системата, които да позволят увеличението на цените за битови потребители да бъде отложено, защото вярваме, че това е напълно възможно. Временната парламентарна комисия е начинът да защитим интереса на гражданите и ние очакваме тя да си свърши работата“, каза още Андрей Гюров.

Той не успя да отговори на въпроса как на практика от този момент нататък ще започне да действа мораториума върху цените на тока, когато всички говорят за независим енергиен регулатор.

Припомняме, че по-рано днес Народното събрание с огромно мнозинство наложи мораториум върху цената на тока, парното и водата. Това стана след предложение на ГЕРБ-СДС по време на обсъждането за създаване на временна комисия за енергийната криза. Решението за мораториума беше взето със 186 гласа „за“, 2 „против“ и 2 „въздържал се“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети