Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гюров ще разчита на подкрепата на БСП и ДБ в битката за БНБ

Политика

Гюров ще разчита на подкрепата на БСП и ДБ в битката за БНБ

Гюров ще разчита на подкрепата на БСП и ДБ в битката за БНБ - Tribune.bg
Снимка:

Не виждаме проблем в номинирането на няколко човека за тази важна за бъдещето на финансовата система позиция, категоричен бе той

Издигнатият от „Продължаваме Промяната“ кандидат за управител на БНБ Андрей Гюров ще разчита на подкрепата на БСП и „Демократична България“.

„Както знаете днес в 18 часа изтича срокът за обявяване на номинации на отделните парламентарни групи за управител на Българската народна банка. Знаете, че предишната процедура беше продължена и за да избегнем спекулации, това което мога да кажа е, че след проведени дискусии и срещи с различните парламентарни групи се съгласих моята номинация за управител на БНБ да бъде издигната от „Продължаваме Промяната“. Очаквам да получа подкрепата на Българската социалистическа партия и „Демократична България“ и да влезнем в една истинска аргументирана дискусия за бъдещето на Народната банка. Това заяви на брифинг в парламента председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

„Мисля, че в момента се намираме в един много важен момент, в който предстоят решения, които ще определят бъдещето на българската финансова система за години наред. Очакваме приемане на България в Еврозоната, очакваме наистина истинска промяна в посока повече прозрачност и отчетност в българската финансова система, така че ситуации, които видяхме в миналото с фалита на КТБ, с Българската банка за развитие, с тегленето на милиони левове в чували, да не бъдат възможни в една модерна европейска държава. Мисля, че на този етап това, което има нужда е управителят на БНБ да представя експертност, почтеност и последователност в действията си, и съм убеден, че имам опита да преведа българската народна банка през тези критични времена“, посочи той.

Той увери, че на този етап няма трусове в коалицията.

„Това е един нормален процес, който ние сме уточнили с нашите коалиционни партньори, както е залегнало и в нашето коалиционно споразумение и вие видяхте в процеса, че имаше изказвания на политическите лидери, че отделните партии имат правото да представят своите кандидатури. Мисля, че това е един много добър вариант за народните представители, да имат право на избор и да изберат най-подходящия кандидат за управител на БНБ. Не виждаме на този етап проблем в номинирането на няколко човека за тази важна за бъдещето на финансовата система позиция“, категоричен бе той.

По отношение на номинацията на ИТН за управител на БНБ в лицето на Любомир Каримански, Андрей Гюров заяви:

„Доколкото знам неговата номинация вече е потвърдена. Предстои в следващите часове официално и аз да подам своите документи“.

На въпрос как гледа на хипотезата за плаващите мнозинства, ако се избере кандидат с подкрепата на опозицията, имайки предвид, че самият той няма как да бъде избран само с подкрепата на БСП и ДБ, той отговори така:

„На този етап сме се концентрирали върху номинацията и предстоящите действия относно осигуряване на подкрепа за тази номинация, съответно визията и концепцията, които ще представим за развитието на БНБ. Очакваме народните представители да вземат най-доброто решение в зала“.

Андрей Гюров посочи, че има над 15 години опит в банковата сфера на експертни и ръководни длъжности. По думите му е работил с международните институции, Европейската централна банка, Австрийската национална банка.

„Моят опит е от чужбина, затова не съм най-познатото лице в България, в българския финансов сектор, но това, което мога да кажа е, че в страната, в която съм работил, имам репутация на един от най-добрите експерти в посока управление на кредитния риск и дълги години след като съм напуснал работата си в банковата сфера и съм преминал в академичната сфера, съм търсен от едни от най-големите институции да консултирам техните разработки и концепции в управлението на кредитния риск“, обясни Гюров.

Той уточни, че предстои концепцията и визията за управлението на БНБ да бъдат разработени.

 „В зависимост от дискусиите и разговорите, които ще проведем, ще имаме виждане и за екипа, който трябва да управлява БНБ“, каза още Андрей Гюров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати