Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Ковачев за Северна Македония: Не е европейско да подкрепим манипулацията и лъжата

Политика

Андрей Ковачев за Северна Македония: Не е европейско да подкрепим манипулацията и лъжата

Снимка:

Евродепутатът призова антибългарската риторика от последните седмици да бъде преодоляна

„По отношение на Република Северна Македония смятам, че не е европейско да подкрепим манипулацията и лъжата. Трябва да преодолеем омразата, която е била наслагвана по време на тоталитарния режим“, посочи пред БТВ евродепутатът Андрей Ковачев. Той припомни, че страната ни е застъпник на идеята всички страни от Западните Балкани да станат членове на Евросъюза. Като потвърждение евродепутатът изтъкна, че това е било основното и в нашето председателство.

„Нормално е да поискаме антибългарската риторика, особено през последните седмици, да бъде преодоляна. Те да имат смелостта да направят това не, защото е българска позиция, а защото отговаря на историческата истина“, посочи Ковечев.

По думите му външни фактори като Белград и Москва, както и проюгославският елит с носталгия към Тито, не позволяват да сме най-близки със Северна Македония и да имаме отношения като Германия и Австрия, Гърция и Кипър, Румъния и Молдова.

Според изследване на „Алфа рисърч“, поръчано от евродепутата, 84% от българите казват, че трябва да има начало на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, но когато те преодолеят историческите манипулации.

„Има огромна консолидация в българското общество и то без разлика по партийна принадлежност на хората“, коментира евродепутатът.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още