Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Въпреки съпротивата на ПП, БСП и ДБ: Парламентарна комисия се захваща с „Лукойл Нефтохим“- Бургас

Политика

Въпреки съпротивата на ПП, БСП и ДБ: Парламентарна комисия се захваща с „Лукойл Нефтохим“- Бургас

Въпреки съпротивата на ПП, БСП и ДБ: Парламентарна комисия се захваща с Лукойл Нефтохим- Бургас - Tribune.bg
Снимка:

Андрей Михайлов от ИТН оглави комисията

Андрей Михайлов оглави комисията за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с доставката на суров петрол на производителя на горива „Лукойл Нефтохим“ - Бургас. Депутатът от ИТН успя да събере 120 гласа подкрепа.

ГЕРБ-СДС внесоха предложението за създаване на временната комисия с мотива, че у нас вносът на руски нефт бележи ръст от началото на годината, като количеството внесен суров петрол е с над 30 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година, но въпреки по-ниската му цена, горивата на Лукойл на бензиноколонка се продават с лев по-скъпо.

„Цената на руския петрол продължава да е по-ниска, но това не се отразява върху крайните цени на горивата в България“, отбеляза депутатът и бивш министър на енергетиката Делян Добрев. Той повтори тезата си, че по лев от всеки литър продадено гориво у нас отиват в швейцарска банка. Добрев изчисли, че това са 3,5 млрд. лв. на година.

„Цената на уралския нефт, който използва рафинерията на Лукойл в Бургас, не е нараснала през последната една година. Той се продава с 30-40 на сто отстъпка спрямо цената на петрола Брент. Няма промяна на ДДС и акцизите, а цените на горивата по бензиностанциите в страната са нараснали с 1 лев за литър“, уточни Добрев.

Като реплика на изказването му Искрен Митев, депутат от ПП, посочи, че рафинерията на Лукойл в Бургас произвежда горива на ишлеме за швейцарска компания и държавата няма право да оказва натиск върху нея. Колегата му Венко Сабрутев отиде още по-далеч като нарече Делян Добрев - Делян левчето, и обвини бившият министър на енергетиката, че не смята правилно. Освен това Сабрутев припомни на пленарна зала, че Делян Добрев е бил подсъдим за злоупотреби за над половин милиард лева.

Използвайки правото си на отговор Делян Добрев изтъкна, че евродепутатката Елена Йончева го е набедила в злоупотреби и е осъдена затова. Той поиска от Сабрутев да посочи източника на неговите данни, за да потърси правата си в съда. За да разясни на колегите си в зала кой го обвинява в някакви нарушения, Добрев отбеляза, че неговият наследник - министърът на енергетиката Теменужка Петкова, е назначила Венко Сабрутев за секретарка на изпълнителният директор на НЕК. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати