Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Новаков: Българите имат право на Шенген, австрийският похват е позорен

Политика

Андрей Новаков: Българите имат право на Шенген, австрийският похват е позорен

Андрей Новаков: Българите имат право на Шенген, австрийският похват е позорен - Tribune.bg
Снимка:

България незабавно трябва да бъде приета в Шенген, ние имаме право на Шенген. Похватът на Австрия да използва ветото за вътрешнополитически цели е позорен. Това заяви в интервю за БГНЕС Андрей Новаков, депутат в Европейския парламент от групата на ЕНП.

„Един от аргументите, които австрийският канцлер приведе за неприемането на България и Румъния в Шенген беше, че Шенген не е реформиран и че ще се приемат нови членове, когато бъде реформиран“, припомни Андрей Новаков в коментар за неотдавнашната среща между премиера Николай Денков и канцлера Карл Нехамер.

Новаков отбеляза, че миналата година Хърватия е била приета в икономическото пространство, така че този аргумент е невалиден.

„Тогава беше ли реформирано Шенгенското пространство? Ако тогава не е било реформирано и са приели Хърватия, значи този аргумент олеква, наред със всички останали аргументи. Това показва, че отношението към България и Румъния е тенденциозно и по никакъв начин нито касае реформите на Шенген, нито реалната готовност на двете държави да пазят външните граници“, заяви евродепутатът.

Андрей Новаков подчерта, че готовността на страната ни за членство в Шенген е отдавна известна истина.

„България не е приемана в Шенген поради политически и отчасти електорални причини, най-вече в Австрия, а преди и в Нидерландия. Част от управляващата коалиция разчита на националистически популистки вот и на разказа, че България и Румъния са злодеите в Европейския съюз, които ще наводнят ЕС с мигранти, ако влезнат в Шенген“, добави Новаков. „Всъщност те (управляващите - бел. ред.) вярват, че това им носи някакви позитиви, което е позорно за ЕС, защото такъв похват не помним досега.“

Българският евродепутат отбеляза, че страната ни пази границите си много по-добре отколкото други европейски държави, които са външни граници на ЕС, и то с цената на човешки животи.

Новаков настоя, че трябва да бъде намерен институционален механизъм, с който да бъде оказан натиск върху Европейския съвет, включително върху Нидерландия и Австрия, чрез блокиране на законодателни инициативи, докато София и Букурещ не бъдат приети в Шенген.

„Ако това не се случи до края на годината, трябва двустранно да премахнем границите помежду си, защото всеки ден нашите превозвачи на камион губят по 200 евро, докато чакат на границата“, заяви Андрей Новаков.

„Всички инструменти трябва да бъдат използвани. България трябва да одобри европейския бюджет, както и всяко друго законодателство, изискващо пълно мнозинство в Европейския съвет. Трябва да използваме тази позиция заедно с Румъния, така че да окажем натиск наред със всички други механизми“, добави той.

Представителят на Европейската народна партия призна, ще тази позиция вероятно звучи крайно, но заяви, че това което чуваме към момента е абсолютно неприемливо.

„За пореден път България пак да бъде отхвърлена. След това въобще не знаем кога този въпрос ще бъде част от нечие председателство на ЕС. Дотук чакаме 12 години. Срокът, в който очаквам целта ни да се случи е незабавно. Българските граждани заслужават това да им се случи, тъй като на нас като българи ни се полага да бъдем част от европейското пространство за свободно движение, наречено Шенген“, подчерта Новаков.

„Не можем да разглеждаме въпроса като подаяние, което Австрия или Нидерландия ще направят спрямо нас. Ние незабавно трябва да бъдем приети, защото България е направила своите жертви, платила е цената, за да бъде част от ЕС. Шенген и еврозоната са част от привилегиите, от които членовете се възползват. Ние имаме право на Шенген и повече няма да търпим подобно отношение, допълни евродепутатът.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети