Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Новаков е преизбран за координатор в Регионалната комисия на Европарламента

Политика

Андрей Новаков е преизбран за координатор в Регионалната комисия на Европарламента

Андрей Новаков е преизбран за координатор в Регионалната комисия на Европарламента - Tribune.bg
Снимка:

Европейската народна партия/ЕНП/ избра за втори път българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков за координатор в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент. Позицията на координатор е ключова, защото той отговаря пряко за линията на политическата група в съответната сфера и следи нейните приоритети да бъдат защитени във всяко законодателно предложение.

Комисията по регионално развитие е една от най-многобройните в Европейския парламент и включва 82-ма представители от всички политически групи. Тя има отношение към теми и проблеми от ключово значение за България, сред които  правилата и условията за управление на средствата от ЕС, планиране и управление на инвестициите в регионално развитие и териториално сближаване, отделянето на средства за спешно преодоляване на негативните последици от ковид пандемията /REACT-EU/ и Фонда за справедлив преход към въглеродно-неутрална икономика.

По правило политическите групи определят свои координатори във всяка парламентарна комисия. Това са депутати с опит, които се ползват с доверието на своите колеги и на практика са „посланици“ на политическото семейство в съответната комисия. Заедно с другите координатори, определени от останалите политически групи, те решават множество въпроси от политически и технически характер, включително за мобилизирането на съответната група при важни гласувания и избора на вносители на законодателни предложения и др. 

Андрей Новаков е член на ЕП за втори пореден мандат. Той е избиран последователно в шест поредни години да представлява Европейския парламент в преговорите за годишния бюджет на ЕС. Освен координатор в Комисията по регионално развитие, той участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм /TRAN/, и Комисията по бюджетен контрол /CONT/.  

 


Топ новини

виж още