Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Новаков: Гордост е, че повериха на българин да пише правилата, към които ЕС ще се придържа в следващите 7г.

Политика

Андрей Новаков: Гордост е, че повериха на българин да пише правилата, към които ЕС ще се придържа в следващите 7г.

Снимка:

Значителна част от тези 330 млрд. евро ще покрият почти всяка сфера на живота, каза депутатът от ГЕРБ/ЕНП

„Гордост е, че повериха на българин да пише правилата, към които ще се придържа Европа в следващите 7 години. Съфинансирането за бедните общини щеше да е едва 70 %, стигнахме до 85 %, ще спестят от собствено участие и да насочат към по-полезни за хората дейности“, заяви депутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в ефира на Канал 3.

Новаков е вносител и съавтор на регламента и защитаваше позицията на ЕП в преговорите (продължили 2 години по времето на четири председателства на Съвета на ЕС), и има ключова роля в споразумението между Европейския парламент и Съвета за управлението на €330 млрд.

„За регионите в преход средствата са 70 % – София и Югозападния регион, вместо първоначалните 60 %. Най-богатите региони в ЕС получават около 50 %. Всички останали региони ще получат 85 % съфинансиране, 11,5 млрд. са общите средства за сближаване“, обясни той.

„Парите за развитие на селските райони ще се считат за земеделие, значително повече пари ще получим за следващите 7 години. Повече от средното за ЕС получаваме. Ще има картбланш за забавени проекти. Няма да има значителна загуби на евросредства. Значителна част от тези 330 млрд. ще покрият почти всяка сфера на живота“, коментира евродепутатът.

И допълни:„Програмата за образование и наука е разделена на двете. Програмата за конкурентноспособност и разполага с над млрд. за малкия и среден бизнес, те ще влязат директно там“.

„По-скептичен съм електромобилите – не са 100 % екологични. Те не отделят вредни емисии, но ги включваш в мрежата, електричеството е създадено с отделяне на вредни емисии. Въглероден диоксид ще има по-малко, но друго замърсяване ще има.

ЕК трябва да създаде протокол за действие в кризисни моменти. ЕС изтегли заем, но ще има и буфери. ЕС ще започне да връща средствата със собствени приходи, а не с вноски от държавите-членки. Парите на ЕС са срещу реформи, например върховенството на закона“, сподели Новаков.

„ЕС не може да ни принуди да приемем Истанбулската конвенция, особено след като КС се е произнесъл. Ако харчиш повече отколкото получаваш, евросредствата ще бъдат замразени, но това няма да се случи за социалния фонд. 200 млн. евро целево инвестиции ще получи Северозападния регион за целия програмен период“, завърши Андрей Новаков.  


Коментари (3)

БГ Какви чудеса вършат някои евродепутати за да докарат някаква помощ за България, за разлика от Рада Дълбоката и Незадоволената Еленка, които какви ли не ги сътвориха за да спрат еврофондовете и да свалят "омразния" Бойко от власт! Предателите винаги са си предатели, независимо дали са болшевики от Позитано ,или розовите фашисти от Гей-парада! Сега очакваме и Фатмакът да се "зарадва" при тази новина! А дано, ама надали!
05.12.2020 20:55 / Отговор
коментар За кгб това изобщо не е хубаво!За нашите кагебейски партии също не хубаво!
За всички тия е хубаво ние да работим, те да ни лъжат, че България е в просперитет и, да ни ограбват както след 44г до 89г!А след 89г си направиха и, Масова Приватизация!За десерт бащата на Масовата им Приватизация каза:" Даже стана много хубава приватизация"!!!!!
06.12.2020 07:58
фатмака ще се зарадва когато иде при бай СТАВРИ да играе карти
05.12.2020 22:35 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още