Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Новаков предложи да махнем бариерите с Румъния, ако не ни приемат в Шенген

Политика

Андрей Новаков предложи да махнем бариерите с Румъния, ако не ни приемат в Шенген

Андрей Новаков предложи да махнем бариерите с Румъния, ако не ни приемат в Шенген - Tribune.bg
Снимка:

Ако не влезем в Шенген, моето предложение е, без да нарушаваме европейското законодателство, граничният контрол между България и Румъния двустранно да бъде решен и бариерите да бъдат вдигнати. Това е възможно и трябва да го направим, включително като знак на протест“, каза евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, който участва във форума „Зеленият преход и страните от ЦИЕ 2023“, част от Green Week, организиран от dir.bg и с медийното партньорство на Economic.bg и БТА. 

По думите на Новаков причината да няма повече мостове между България и Румъния над река Дунав е стратегията на румънската страна и решението ѝ да развива инфраструктурата си на запад към Унгария, а не на юг към България.

Друга причина, според него, е, че на нашите големи градове има малки населени места, които не им отговарят по мащаб и „явно интересът не е да се свързват“.

Според Новаков пари за мостове над Дунав има, но липсва желание да се строят. Той изрази мнение, че е въпрос на двустранни разговори, „за да успеем да убедим нашите приятели, съседи на север, че те граничат с ЕС и на юг, и че това е в техен интерес“.

По време на кабинета на Кирил Петков бяха планирани бомбастичните 4- 5 моста над р. Дунав като Румъния не каза нищо по темата.

По време на служебното правителство пък стана ясно, че Европейската комисия е склонна да финансира само още един мост – втори при Русе.

Петков предложил на Румъния поне 5 моста над Дунав

Във връзка с електротранспорта Новаков отбеляза, че 70% от зарядните станции са в три държави. Той отбеляза нуждата от инфраструктура, но по думите му „е на ръба“ да се строят зарядни станции с парите на данъкоплатците. Според него пазарът у нас ще стимулира изграждането им, ако се появи потребност и хората активно използват такива превозни средства.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети