Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Новаков: Теглене на заем от МВФ ще ни нареди до Ангола, Джибути, Кот д'Ивоар и Конго (ВИДЕО)

Политика

Андрей Новаков: Теглене на заем от МВФ ще ни нареди до Ангола, Джибути, Кот д'Ивоар и Конго (ВИДЕО)

Със сигурност това ни поставя в изключително неблагоприятно положение и вероятно предоговаряне на външен дълг и въобще мерки, които са от времето на Жан Виденов

„Аз се надявам да има някаква грешка в това, което е публикувано, тъй като подобни съобщения от България тук в Страсбург не са стигали от времето на служебния кабинет на Стефан Софиянски”, заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по повод публикувания доклад на Министерство на финансите за състоянието на държавния бюджет.

„В точка 4 от доклада, който беше публикуван, става ясно, че обсъждаме и обмисляме за неопределено време да отложим членството си в еврозоната и да променим валутния си курс към еврото, което са устои на държавата от преди 30 години.

Валутният борд никога не е бил тема на обсъждани. Евентуални санкции от Европейската комисия и теглене на заем от Международния валутен фонд е нещо, което е било немислимо до вчера буквално.

Кратка справка в сайта на Международния валутен фонд показва, че държави, които са ползвали заем от нея са такива като Ангола, Джибути Конго, Кот Дивоар... и на мен не ми се ще да вярвам, че България ще се нареди там. Ако действително е толкова тежко положението, то аз призовавам Министерство на финансите да каже цялата истина,  ако има нещо друго, което хората трябва да знаят”, катерогичен бе Новаков. 

„Замразяване на разходите, замразяване на доходите на хората, а в същото време увеличаване на данъците и акцизите... да не говорим за еднократни данъци за всички, които са на светло - икономически активни хора и фирми, звучи стряскащо и аз предполагам, че темата ще бъде осъдена съвсем скоро в Комисията по контрол на бюджета,  тъй като санкции от Европейската комисия и спиране на европейското финансиране всъщност значат точно това. Тази комисия би трябвало да го обсъди и аз се надявам, че България ще има по-скоро някаква ясна позиция, с която да информира своите европейски партньори какво се случва в страната”, обясни евродепутатът. 

„С оглед на това, че тук говорим за служебния кабинет на президента Радев, за вътрешен доклад от министерството към Министерски съвет, не виждам как би могло да се използва предизборно, но очевидно държавата не е в добро състояние, хазната изисква спешни мерки и ако тук говорим за 7% свръхдефицит, това означава, че страната ни буквално няма как да стане член на Еврозоната и то в близките няколко години, ако не се възстанови.

Ако държавата няма средства, за да съфинансира европейски проекти, това би означавало точно това. Освен това неспазването на Маастрихтските критерии означава, че Европейската комисия би се задейства, за да наложи допълнителни оздравителни мерки върху страната. Със сигурност това ни поставя в изключително неблагоприятно положение и вероятно предоговаряне на външен дълг и въобще мерки, които са от времето на Жан Виденов”, заяви Андрей Новаков. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети