Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Aндрей Новаков: За първи път от 30 години хората, които се връщат в България, са повече от тези, които я напускат

Политика

Aндрей Новаков: За първи път от 30 години хората, които се връщат в България, са повече от тези, които я напускат

Aндрей Новаков: За първи път от 30 години хората, които се връщат в България, са повече от тези, които я напускат - Tribune.bg
Снимка:

Eвродепутат от Андрей Новаков взе участие в среща-дискусия на тема: „Превозвачи и бюджет", която се проведе в парк-хотел „Кюстендил" в областния център. На дискусията присъстваха областният координатор на ГЕРБ - Кюстендил Виктор Янев и общинският председател на политическата сила Михаела Крумова.

Финансирането за трансграничните региони засяга конкретно Кюстендил. Поставихме си за цел пакет „Мобилност“ да не влиза в сила и се получи. Пакет „Мобилност“ не бе одобрен, преговори не започнаха, в момента българските превозвачи возят така, както са возели винаги. Целта е да продължим тази битка и в следващия мандат", каза Андрей Новаков.

По време на дискусията той посочи, че в доклада на Европейския парламент е заложено увеличаване на парите за трансграничните райони.

Не би било достатъчно само да увеличим средствата, а за мен е важно в трансграничните райони да може да се прокарват или да се разширяват гранични пунктове. Да може Европейският съюз да финансира реално свързаност, като се прокарват пътища на места, на които ги няма или там, където граничният пункт е с недостатъчен капацитет, той да бъде разширен", каза Андрей Новаков.

Той обясни, че в момента по трансгранични програми се финансират много важни проекти, свързани с опазване на околната среда, с повишаване на информираността, с насърчаване на туризма, с подкрепа към малкия и среден бизнес.

Така че, ако Кюстендил реши да разшири граничните си пунктове, дали към Сърбия, дали към Северна Македония, това да може да се случи. Изключително важно е това за тези региони. Само така ще може да преодолеем различията от двете страни на границата и мисля, че това ще бъде в полза за всички", подчерта Андрей Новаков.

По време на срещата-дискусия в Кюстендил евродепутатът постави акцент и върху програмата „Свързана Европа", която финансира проекти за изграждане на трансевропейска мрежа. Тя е насочена към изграждането на магистрали, железопътни линии, мостове и друга инфраструктура на места, където е изключително важно да се завърши самата мрежа.

Такива средства ще има. Преборихме се и затова парите, заделени само за кохезионните държави, да не бъдат намалявани и по тази програма ще се финансира изграждането на магистрала от София до Калотина. Важно е, че тази програма ще продължи да работи и ще има финансиране по нея", каза Андрей Новаков.

Той коментира и предизборната кампания, в която основният опонент на ПП ГЕРБ намесва много вътрешнополитически теми. „Не бива да се подвеждаме по тона на нашите опоненти, защото по това, което чувам от тях – няма нищо градивно. Ние търсим доверието на хората, да отидем в Европейския парламент и да продължим всичко, което и до момента е правено за България", каза Андрей Новаков.

За първи път от 30 години насам хората, които се връщат в България, са повече от тези които я напускат. За първи път имаме такава положителна тенденция. Това е оценката на хората. Тя е важната за нас, а не тази на нашите политически опоненти", каза Андрей Новаков. По думите поради тази причина е важно да се продължи, да се осигури достатъчно финансиране чак до 2027 година, за общини като Кюстендил, Бобов дол, Бобошево и те да могат да се възползват. „Ясно е, че на тези места трудно иначе ще може да наваксаме с изоставането, ако разчитаме само на собствените си сили или на местните приходи. Затова европейското финансиране е приоритет. Единствените сме, които знаем как да печелим доверието на Европейската комисия", бе категоричен българският евродепутат.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

КУР_ЗА_БКП-2_ГРЕБ и ЧУК ТОО ГАЛФОН ДАЛИ СИ ПИЕ РЕДОВНО ХАПЧЕТАТА...
10.05.2019 08:37 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети