Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Райчев: ПП еволюира, Нинова се оказа вкопчена в дясна партия, ще летят яйца и домати

Политика

Андрей Райчев: ПП еволюира, Нинова се оказа вкопчена в дясна партия, ще летят яйца и домати

Андрей Райчев: ПП еволюира, Нинова се оказа вкопчена в дясна партия, ще летят яйца и домати - Tribune.bg
Снимка:

ПП и ДБ вече пасат на една и съща електорална ливада, ядат една и съща трева, заяви анализаторът

Между началото и средата на октомври ще са изборите, каза в интервю за БНР социологът и политически анализатор Андрей Райчев. „Консултациите този път ще бъдат истински. Това не е бавене, а опит от страна на президента да състави възможно правителство, а всъщност няма много възможности. Първо мандатът трябва да попадне в ДБ, второ, ДБ трябва да предложи човек от ПП и самата му група да се съгласи. И това цялото да получи подкрепа от БСП, която, да речем, вече е дадена – това е най-малката въпросителна, и от голяма част от ИТН”.

„ИТН е дразнещ фактор по отношение на ПП, има изисквания нито Петков, нито Василев да бъдат предложени за министър-председател”, отбеляза Райчев.

„ПП все още имат колебания – да опитат още един път или направо да ходят на избори, в рамките на тези колебания, ако надделее тезата да се опита пак, това може да стане „само ако е техен човек”, смята анализаторът.

ПП еволюира, не е онази партия, която дойде на власт. Тя силно одесня, рязко се обяви за антируска. Очерта един много, много десен силует, едва ли не по-десни от ДБ, които традиционно заемат тази ниша. Разликите между тях и ДБ се сведоха до персонални разлики. Пасат вече на една и съща електорална ливада, ядат една и съща трева. Това създава много особена драма между двете – дали да се явят заедно на избори или не”, коментира Андрей Райчев.

Предсрочният вот е лош сън за Корнелия Нинова, тя не си представяше нещата така, изтъкна той в анализа си. По думите му лидерката на БСП е имала желанието да остане на власт до края на 2023 г., а след това да стане евродепутат на изборите през 2024 г.

„С което да завърши своята кариера в центъра на лявата буря. Това си представям аз като неин календар. Тя не е казвала никога това. Това се наруши в много неочакван за нея момент.”

Според социолога одесняването на ПП е изненадало Нинова.

„Тя се вкопчи в центристка партия, но тази центристка партия премина вдясно и в момента тя е вкопчена в дясната партия. Това е изключително неприятно обстоятелство за левия лидер. Не е нейна вина, нейна беда е. Това прави много тежка ситуацията в БСП. Тя ще получи всички възможни яйца и домати да летят по нея.”


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Реалистична ли е инфлацията от 17% за година?
Покажи резултати Скрий резултати