Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Райчев: В българския народ тече вътрешно разцепление

Политика

Андрей Райчев: В българския народ тече вътрешно разцепление

Андрей Райчев: В българския народ тече вътрешно разцепление - Tribune.bg
Снимка:

В българския народ тече вътрешно разцепление, коментира пред БНР социологът Андрей Райчев.

"Хората вече не могат да си говорят. Особено украинският въпрос просто побъркващо ги противопоставя - нещо, което в никакъв случай не трябва да допускаме, но така или иначе потече", смята социологът.

За него въпросът за промените в Конституцията и съдебната реформа е неясен.

"Отново чуваме, че нещо казват, не е много ясно какво. Три теми въвеждат. Ограничават правата на президента и на служебните правителства. Това е много спорен въпрос. Въвеждат съвършено неочаквано темата за националния празник - тази тема е достатъчна, за да унищожи всеки дебат. Тя фокусира в себе си купища поддебати и те всички са свързани с нашата история. Когато се разправяме за миналото, спорът е много дълъг и крайно неуспешен - и двете страни завършват спора с убеждението, че са прави. Изобщо не разбирам защо такива опитни хора вкараха такива подправки в тази супа. Слагат такива подправки, че ние не усещаме вкуса на супата. България слезе от релсите на дискусията, която имаше - за съда и неговата независимост, прокурора, за контрола върху него и т.н., и минаваме на класическа тема, която един път вече сме минали през 90-те години", изтъкна Райчев.

По думите му за 30 години България няколко пъти изпада в кризисно положение, а именно тези служебни правителства няколко пъти са я вадили от "реална каша". За социолога сериозна опозиция няма, в тази роля е натикан президентът.

"Борисов добре се изтегли от бойното поле. Остави други да се бият с президента. /.../ "Възраждане" предлага на България още един преход. Не съм сигурен, че българският народ иска да влиза в преход. Последното, което ни трябва, е още един преход", отбеляза социологът. Той е категоричен, че ДПС трябва да е официално част от властта.

"ДПС със сигурност не е под командата на Анкара и не се ислямизира. Имат си своите кусури. Нищо различно от българските политици не правят - същото ниво на корупция съзирам. Ако с това си плащаме етническия мир и нормалните отношения с Турция, тази цена си струва", подчерта Райчев.

Украинската война не е свършила, отбеляза още социологът. Според него до края на годината тя ще "паркира" и не трябва да допуснем разцепление на българския народ.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Андрей Райчев
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети