Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Райчев: Властта издържа на тежък натиск, Борисов се върна в диалога

Политика

Андрей Райчев: Властта издържа на тежък натиск, Борисов се върна в диалога

Андрей Райчев: Властта издържа на тежък натиск, Борисов се върна в диалога - Tribune.bg
Снимка:

Наближава краят на пандемията, хепиендът се казва ваксина, коментира социологът

Наближава краят на историята с пандемията, хепиендът се казва ваксина. Това каза социологът Андрей Райчев пред БНР. Райчев припомни, че през пролетта е прогнозирал, че всичко ще свърши като с радиопиесата на режисьора Орсън Уелс през 1938 година.

"Така ще свърши и тази приказка. Аз съм сигурен, че сме пред края. Това, в което живяхме, е много повече мит, отколкото реалност", посочи Райчев, който не отрича съществуването на вируса или опасността му за някои категории хора.

Ако се съди по процентите заявили готовност да се ваксинират българи, то това означава технически около два милиона ваксини, които ще се поставят за около един милион часа, пресметнал е социологът, който нарече това „много тежка операция“, но прогнозира, че „кошмарът ще спадне“.

Той е на мнение, че властта е издържала на много тежък натиск и в момента хората не повишават опозиционните си настроения, включително с приемането на сегашното триседмично затваряне, което на по-ранен етап нямаше как да се случи.

„Борисов с инстинкта си на политическо животно прецени, че има нов етап, че това ще се приеме. Това го върна в диалога с хората“, коментира Райчев. По думите му премиерът най-вероятно ще успее да бъде номер 1 на предстоящите избори, което „не значи мнозинство или управление“.

България не е имала по-успешна външна политика от сегашната, заяви Андрей Райчев, визирайки премиера Бойко Борисов и отношенията му с лидери и от Запада и от Изтока. „Това е много сложен танц, персонален танц. Това е личен успех, дипломатически талант.“

Всяка балканска страна си има по една „Македония“, подчерта в анализа си Андрей Райчев. По думите му всички имаме такъв проблем и сме базово под подозрението за национализъм.

Според Райчев със Северна Македония се „разправяме за сенки и неща, които в Германия звучат като нещо дълбоко архаично“. За него по-доброто решение е било да се акцентира на културния и образователен обмен.

„Това, за което трябва да настояваме, е те да гледат български филми и да установят, че всичко разбират и няма нужда от преводач, или да слушат български професор, който говори на български и нищо не се случва. А че разликата между нас ще остане, ще остане. Както между чехи и словаци, между германци и австрийци.“


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Отново бъркаш другарю: Ръсеше като истина от последна инстанция, че "предсрочни избори се очертават наесен" - невярно! Сезонът отминава ...
Друга мечта: щял да е No 1, но без "мнозинство или управление".
Пак няма да ти се получи - Борисов ще управлява! И знаеш ли защо? Защото с него страната ни просперира! Защото, доказано, води нашта европейска и натовска държава по верния път! Далече от масковското блато на крадливата путинска шайка!
05.12.2020 19:54 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети