Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангел Джамбазки към Лозан Панов: Българите са държавотворен народ за РС Македония и историята ни до 1944 г. е обща, добре е да го знаете, когато отидете в Скопие

Политика

Ангел Джамбазки към Лозан Панов: Българите са държавотворен народ за РС Македония и историята ни до 1944 г. е обща, добре е да го знаете, когато отидете в Скопие

Ангел Джамбазки към Лозан Панов: Българите са държавотворен народ за РС Македония и историята ни до 1944 г. е обща, добре е да го знаете, когато отидете в Скопие - Tribune.bg

Българите са държавотворен народ за РС Македония и историята ни до 1944 г. е обща, добре е да го знаете, когато отидете в Скопие. Без „но“ и „ако“ няма как да защитим паметта си от вредния македонизъм. С тези думи се обръща зам.-председателят на ВМРО и български представител в ЕП Ангел Джамбазки към кандидата за президент Лозан Панов. Позицията му, публикувана вчера в неговия профил във „Фейсбук“, идва в отговор на заявката, направена от Панов да посети Скопие, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

„Лозан Панов ще е първият кандидат-президент, посетил Северна Македония. Това е чудесно и заслужава уважение но, той обаче е цитиран да казва: „Нашият общ път е Европа и по този въпрос не бива да се поставя нито „ако“, нито „но“!“. , казва още Джамбазки.

Евродепутатът категорично се противопоставя на подобни коментари, които по думите му противоречат на мнението на българския народ и са заявка за предаване на българския национален интерес, се казва още в съобщението.

Ето и пълния текст на позицията на Ангел Джамбазки:

Лозан Панов ще е първият кандидат-президент, посетил Северна Македония. Това е чудесно и заслужава уважение. Панов обаче е цитиран да казва: „Нашият общ път е Европа и по този въпрос не бива да се поставя нито „ако“, нито „но“!“.

Че нашият общ път е Европа, няма съмнение. Но не може без „но“. Защото Европа не предполага цели етноси и исторически периоди да се изтриват, както изчезват хора от фотографиите от времената на сталинизма. Въобще, Европа не предполага сталинизъм. А, уви, именно сталинизмът издигна в култ македонизма.

Европа, също така, за сведение на господин Панов, означава и уважение към науката. А модното напоследък словосъчетание научен консенсус ясно се отнася за историята на Македония до средата на миналия век поне. Между думите „македонски“ и „български“ няма никаква разлика до преди броени десетилетия. А според нас, такава разлика и днес няма.

Европа означава върховенство на правото. А договорите са висша форма на правен документ. Хубаво е те да се спазват. Това пък точно Панов би следвало да знае.

Европа означава и човешки права. Българите са държавотворен народ за младата република. Върху този народ после е поникнало и политическото определение „македонци“, което част от днешните поколения в югозападната ни съседка ползват и за етнически етикет. Затова и няма как българите да се третират просто като едно от малцинствата в конституцията на Скопие – те са една от основните на днешна Северна Македония. Честно казано, те са САМАТА основа.

Въобще, господин Панов, щабът Ви е написал, че в нашите отношения със Скопие не бива да има „акó“. Но политическата върхушка в Скопие поставя в нашите отношения не „акó“, ами направо „áко“. И внимавайте да не го настъпите и разнесете, господин Панов!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети