Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Джамбазки пред Европарламента в защита на българските шофьори: Днес спасяват животи, утре ще ги оставите без работа

Политика

Джамбазки пред Европарламента в защита на българските шофьори: Днес спасяват животи, утре ще ги оставите без работа

Джамбазки пред Европарламента в защита на българските шофьори: Днес спасяват животи, утре ще ги оставите без работа - Tribune.bg

ЕС рискува COVID-19 да се превърне в европейския Чернобил, обяви евродепутатът ни в Брюксел

Пламенна защита за българските шофьори, работещи в Европа в ситуацията на пандемия от коронавирус, и яростна атака срещу председателя на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел за приемането на пакета „Мобилност“ направи българският евродепутат Ангел Джамбазки на днешната сесия на Европейския парламент. Това стана по време на дебатите и гласуванията на специалните мерки за справяне с пандемията COVID-19 и нейните икономически последици. Евродепутатът от ВМРО попита г-н Мишел не го ли e срам, че председателстваният от него съвет взема точно днес решение за приемане на пакета „Мобилност“.

„Ако не знаете, почитаеми колеги, в момента стотици хиляди източни шофьори - включително български, полски, румънски, чешки, спасяват животите на хората в Белгия, във Франция, в Германия, в Нидерландия. Сега те са добре дошли, сега не ги гоните, сега няма пакет „Мобилност“, сега работят по 12 часа, спят в кабините, не ги прибирате в България, а искате, като свършат работа, като спасят човешките животи, да оставите 200 000 души без работа. Това, господа и дами, уважаеми и почитаеми, е лицемерие! И е доста налудничаво“, изтъкна Ангел Джамбазки.

Изказването му е продължение на битката срещу приемането на пакета „Мобилност“. Джамбазки вече изпрати и официално писмо до Шарл Мишел по темата, в което напомня, че днес, когато пакет „Мобилност“ съсипва българския транспортен бизнес, български камиони доставят с жандармерийски конвои спринцовки, лекарства, маски, дезинфектанти, вентилатори между Белгия и Франция, а 99% от камионите са с полски, румънски, български, балтийски номера. Българският евродепутат призова председателя на Съвета на Европейския съюз да се увери лично като спре, на който и да е паркинг за камиони в Белгия и го попита риторично не го ли е срам?!

„Още повече, че сега, когато имате нужда от българските камиони, когато имате нужда от доставките на маски, спринцовки, лекарства, храна, вие всъщност отменихте всички мерки по пакета мобилност. Премахнахте ги“, отбелязва българският евродепутат в писмото си  до председателя на Съвета на Европейския съюз.

С приемането на пакет „Мобилност“ се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на осем седмици, а самият водач - на три или четири, в зависимост от работния график. Нормалната седмична почивка е най-малко 45 часа и тя трябва да се прекарва извън кабината. Ако почивката се ползва извън дома, настаняването трябва да е за сметка на работодателя, гласят промените.

„Днес водачите може да карат повече от 9 часа, което го забранявате с пакета „Мобилност“. Особено ако попаднат в конвоя, тогава време не се отчита и може да се окаже, че водачът е зад волана повече от 12 часа, но вие не само не спирате водачите, а и ги карате да продължат курса до доставката. Дневните, седмичните и всякакъв вид почивки сега се ползват само и единствено в кабината. Ако шофьор си позволи да спре на бензиностанция или паркинг, се оказва, че всичко е затворено, дори тоалетната. Защо сега трябва и може да спят по кабините, а утре не? Никакво връщане на водача, нито на камиона днес, нали така? Карате ги да карат карантина в кабината и обратно на волана, защото днес Франция, Италия, Германия и Белгия се нуждаят от маски, предпазни облекла, респиратори, храни. Всичко това возим ние, от периферните страни, защото вашите водачи ги няма на пътя“, продължава българският депутат от групата на Европейските консерватори и реформисти.

По време на днешното заседание в Брюксел Ангел Джамбазки обяви, че той и политическата му група няма да подкрепят предложението за Резолюция на Европейския парламент относно координирани действия на ЕС за борба с пандемията от COVID-19 и последствията от нея.  

„Европейската комисия закъсня и нейното закъснение е причина да се наложи националните държави да вземат мерки и да затварят своите граници. Уважаеми, чета декларацията, спокойно мога да кажа от името на Европейските консерватори, че ние няма да се присъединим. Във времената, в които от вас се иска икономически-разумни и смислени мерки, там се говори за Полша, за Унгария, за бежанци, за какво ли не. Това не е разумно. Уважаеми, ако не се вземат смислени мерки, рискувате този вирус да се превърне в Чернобил за Европейския съюз“, завърши Джамбазки.

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети