Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангел Найденов: Страната ни трябва да засили производството и да попълни оръжейните си запаси

Политика

Ангел Найденов: Страната ни трябва да засили производството и да попълни оръжейните си запаси

Ангел Найденов: Страната ни трябва да засили производството и да попълни оръжейните си запаси - Tribune.bg
Снимка:

Страната ни трябва да засили производството и да попълни оръжейните си запаси, коментира пред Нова нюз бившият военен министър Ангел Найденов. По думите му три са важните решения, взети на двудневната среща на министрите от страните-членки на НАТО, които засягат пряко страната ни.  

„Първото е за подобряване на координацията и дългосрочното планиране и съвместното придобиване на военно оборудване. Част от тази инициатива е и създаването на противовъздушната отбрана – „Железен купол. Второто решение е за попълване на оръжейните запаси на всяка страна-членка на НАТО и третото -  за увеличаване на разходите за отбрана", обясни Найденов. Бившият военен министър допълни, че България ще отделя 2% от БВП за отбрана чак през 2024 г., а в момента само 11 страни-членки покриват това изискване.

„Предстоят ни огромни разходи”, предупреди Найденов. Той даде пример със средствата за втората партида F16, или реализацията на проекта за новите бронирани машини.

„В тези 13 приоритетни проекта, разработени от сегашното ръководство на МО, фигурира и закупуването на нови ПВО системи”, обясни Найденов.

Той отбеляза, че страната ни има добре развити предприятия във военната индустрия за производство на боеприпаси, стрелково въоръжение, сглобяване и производство на част от системите, необходими за специализирани бойни машини.

Относно взривяването на Кримския мост бившият силов министър бе категоричен, че липсват каквито и да е доказателства за съпричастност на България или български служби към взрива на моста.

„Липсват смислени потвърждения за преминаването на контейнера с взрива през българска територия. Очевидно българските власти реагираха бързо и адекватно. Оттук нататък без каквито и да е солидни доказателства, не виждам причина България да търси трескаво отговори на всичко, което се появява като пропагандни тези в руските медии”, посочи Найденов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати