Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелкова: Направихме исторически пробив с партньорството с германските здравни каси

Политика

Ангелкова: Направихме исторически пробив с партньорството с германските здравни каси

Снимка:

Здравноосигурени германски граждани ще ползват българската балнео- и СПА база целогодишно

„Здравният туризъм, чиито услуги са с високо качество и се предлагат целогодишно, е ключов елемент от нашите усилия за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, откривайки шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тя поздрави участниците и гостите на форума и всички, свързали съдбата си със сектора, със Световния ден на туризма, който се чества от ООН на днешната дата от близо 40 години.

„Важно e да покажем качество на услугите, но и да заслужим доверието на ключови пазари. Германия е един от тях“, посочи министърът и благодари на съюза, на посолството ни във Федералната република, на Европейската СПА асоциация, на Германо-българската индустриално-търговска камара, на екипа на министър Кирил Ананиев за доброто сътрудничество.

Ангелкова съобщи, че е постигнат огромен успех и исторически пробив през последните няколко години - вече са подписани споразумения и е дадена зелена светлина за съвместна работа с германските здравни каси. Те ще изпращат в България германски граждани, които искат да ползват услугите на нашия здравен туризъм. В това число и частните хотели ще имат право да предлагат услуги, сертифицирани и спазващи наредбите на Министерството на туризма и на Министерството на здравеопазването. Представители на германските здравни каси са направили специална проверка на място, съобщиха от Министерството на туризма.

Ангелкова анонсира, че предстои да докажем заслуженото доверие и че споразуменията са още една възможност да увеличим броя на туристите от Германия. „Много малко са държавите, които приемат германски здравноосигурени лица“, подчерта министърът и уточни, че целият престой се поема от касите. Бизнесът не трябва да плаща за акредитация. Нужно е обаче базата, която предлага, да отговаря на необходимите изисквания, и всички хотели, които искат да ползват тази възможност, се сертифицират по правила на германската страна. „Следващата стъпка е активен маркетинг за реализацията на тези отношения в здравния туризъм“, каза министърът и акцентира, че това е уникална възможност богатата ни хотелска база да се ползва през цялата година. Друга стъпка, по която министерството работи, е насърчаване на здравния туризъм за превенция.

„В рамките на актуализираната Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. стартирахме и разработване на подстратегия за здравния туризъм с конкретен план за действие към нея. Те са публикувани за обществено обсъждане и ще покажат следващите стъпки, които трябва да извървим заедно с всички заинтересовани. С министър Ананиев вече сме открили дискусия по темата с изтъкнати български лекари, така че успешно да се позиционираме на тази карта. В тазгодишното издание на инициативата за популяризиране на ЕДЕН дестинациите на Европейската комисия спечелихме и проект за малко познати дестинации в балнео- и СПА сектора. Пет общини - Ардино, Баните, Костенец, Самоков /с. Белчин/ и Сапарева баня, ще бъдат активно рекламирани за този вид услуги“, каза тя.

„В Световния ден на туризма от името на бранша искам да благодаря на премиера Бойко Борисов и на колегите от правителството за подкрепата, която оказват на туризма. Секторът е приоритетен за националната икономика. Вярвам, че отново заедно – държава, туристически бизнес и местна власт, ще се справим с международните предизвикателства и кризи и ще гарантираме устойчиво развитие на българския туризъм не само за тази и следващата отново предизвикателна година, но и за годините напред“, каза министър Ангелкова.

„Нашият екип и цялото правителство стоим зад сектора и правим всичко възможно да защитим усилията на бизнеса. Стартираме дебат дали е необходима допълнителна защита и гаранция чрез представяне на допълнителна застраховка, свързана с настъпване на обстоятелства като фалити и други събития“, акцентира министър Ангелкова. Тя апелира към бранша за активно участие.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема