Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелкова: Туризмът е най-засегнатият сектор, мерките на правителството обхващат и него

Политика

Ангелкова: Туризмът е най-засегнатият сектор, мерките на правителството обхващат и него

Снимка:

Не е вярно, че работя срещу бранша и организациите, разбирам напрежението. Секторът е един от най-засегнатите в момента. Състоянието е много тежко, той беше първият засегнат и буквално в момента не функционира. Тези две асоциации представляват част от туроператорите в страната. Секторът обхваща не само тях, но и ресторантьори, хотелиери и други", заяви пред Нова ТВ министърът на туризма Николина Ангелкова за исканата ѝ оставка.

„Напрежението го има и то е разбираемо на фона на тази криза, която никой не очакваше и която спря сектора. Има щаб, който е създаден още на 3 февруари. Много е важен балансът. Няма как за едни хора, които искат на всяка цената тези мерки да работят, да отговаряме само на техните искания. Много е важно да се намери този баланс.  Нека не гледаме на туризма като сектор, който е встрани. Той е част от българската икономика и е най-засегнатият сектор. Мерките на правителството касаят и него, включително възможности за безлихвени заеми“, обясни тя.

Ангелкова подчерта, че голяма част от оперативните програми са насочени към засегнатите икономически сектори, какъвто е и туризмът. Предстои да се изготви грантова схема за средните и малки предприятия. От тези нови мерки ще могат да се възползват ресторантьори, хотелиери, туроператори. За нея  на първо място са здравето и живота на хората.

„Над 12 000 потребители са членове на потребителската организация. 48% от подалите заявления за мярката 60/40 са от туристическия бранш. Всяка една мярка се обсъжда между министрите и асоциациите. Важно е да се осигури глътка въздух и за работещите. Работи се по мярка, която да стартира веднага след  падане на извънредното положение, която да подпомогне работниците. За мен е важно да си върша работата. Със сигурност с колегите не сме перфектни и всеки ден има необходимост от промяна в мерките“, добави още Ангелкова и отрече да има намерение да подава оставка. Тя препоръча потребителите да се възползват от туристически ваучер за период от 24 месеца, а не 12.  


Коментари (1)

Тартаковер Вярно е че туризма е най-засегнатия сектор, но също е вярно, че тази кукумявка е между най-некадърните министри на Боко. А когато един сектор е в дълбока криза а го ръководи некадърен чиновник, няма как да се очаква спасение. Обаче съвсем не е вярно, че отсега и искат оставка. Тя отдавна е доказала че за нищо не става, освен да дърдори празни безсмислици по различни медии. За толкова години под нейно ръководство, туризма ни върви устремно надолу. Да се маха по-скоро, без министерство с такива като нея ще е доста по-добре.
24.04.2020 15:00 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още