Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелкова: В туризма няма безработица, а глад за кадри

Политика

Ангелкова: В туризма няма безработица, а глад за кадри

Ангелкова: В туризма няма безработица, а глад за кадри - Tribune.bg
Снимка:

Ръстът на сезонни работници от трети страни е над 2 пъти

Туризмът е може би един от секторите, където няма безработица и има огромна нужда от кадри, особено по време на основните ни летен и зимен сезон. Това посочи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма в София. На съвета е обсъдено и подписаното вече споразумение между Министерството на туризма, Министерството на труда и социалната политика и Българо-германския център за квалификация и преквалификация в сектор „Туризъм“.

Министърът на туризма посочи още, че има недостиг на кадри както за летния, така и за зимния сезон. Според статистиката най-голям глад има на служители в ресторантите, камериерки и чистачки по хотелите.

 „Като цяло някои от работодателите, които имат хотели по морето и в планината успяват да осигурят почти целогодишна заетост на своите служители. Но тези, които нямат такива, срещат затруднения“, уточни Ангелкова.

Тя е на мнение, че това споразумение може да помогне много в тази насока.

„Стартираме първо с неговото популяризиране и обсъждане по места с работодателите, съответно с всички други заинтересовани страни, които биха се възползвали от това да квалифицират и преквалифицират кадри в туризма в две направления“, допълни още Ангелкова.

Едното направление е свързано с лица, които са регистрирани в бюрата по труда, а другото направление е на базата на дуалното обучение за такива лица, които вече са реализирани и в момента работят.

„Това дава възможност на работодателя, ако реши да инвестира в тях и в тяхната квалификация и преквалификация, да може след това те задължително да работят определен брой години в предприятието, което ги изпраща на обучение“, посочи Ангелкова. По този начин ще се избегне риска обучените кадри да напуснат и да работят на друго място или в чужбина. 

Краткосрочна мярка е и наемането на лица от трети страни. Тази година е имало ръст над 2 пъти на регистрираните сезонни работници от трети държави.

„Данните към този момент показват, че са регистрирани над 7 800 сезонни работници от трети държави, като съответно част от тях се възползват и от създадената процедура да удължат и да получат разрешение за сезонна заетост от три месеца до 9 месеца. Продължаваме да работим в тази посока“, обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Затова допринасят и подписаните и влезли в сила две спогодби за трудова мобилност - с Молдова и с Армения.

„България вече има действащи спогодби, които също улесняват движението на работна ръка не само за сезонни нужди, но и за дългосрочна заетост“, допълни министърът на труда и социалната политика.

Автор: Андреа Драганова

 

 

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети