Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелов в НС: Безплатно и доброволно ще се прилагат у нас всички одобрени ваксини срещу коронавируса

Политика

Ангелов в НС: Безплатно и доброволно ще се прилагат у нас всички одобрени ваксини срещу коронавируса

Снимка:

Проектът за модернизиране на спешната помощ се изпълнява в срок

Всички видове ваксини срещу коронавирус, които правителството ще одобри, ще се прилагат на територията на България безплатно и доброволно, коментира на парламентарен контрол министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По повод отправен към него въпрос от социалиста д-р Георги Йорданов, проф. Ангелов посочи, че на 11 август е публикуван Закон за ратифициране на споразумението, с което ЕК се упълномощава да предлага на участващите държави-членки и да сключва от тяхно име предварителни споразумения за покупка на ваксини.

„На Народното събрание ще бъде предоставена информация за хода на преговорите в изпълнение на споразумението за планираните възможности за одобрение и доставка на ваксините със съответните прогнозни срокове, както и информация за договорите, към които Р България в момента се е включила“, увери депутатите здравният министър.

По думите му трябва да се има предвид, че към момента няма ваксина, която да е преминала всички фази на клиничните проучвания и да е одобрена за употреба в ЕС. Проф. Ангелов изтъкна, че включването на страната в предварителни споразумение дава възможност за по-голям достъп на българските граждани до ваксини срещу новия коронавирус.

По повод проекта за модернизиране на спешната помощ здравният министър увери депутатите, че той  се изпълнява в срок. Ангелов посочи, че  крайният срок е 23 октомври 2021 г., а общата стойност на проекта е 163 млн. лв. Изпълнените до момента компоненти от проекта са доставка на линейки, осигуряване на оборудване, ремонт или изграждане на центрове и филиали за спешна помощ.

„Нямам притеснение, че проектът няма да се реализира“, посочи министър Ангелов и увери, че екипът му полага огромни усилия всички дейности по него да бъдат изпълнени качествено и в срок.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още