Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелов: Може да имунизираме 70% от населението до края на юни

Политика

Ангелов: Може да имунизираме 70% от населението до края на юни

Ангелов: Може да имунизираме 70% от населението до края на юни - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът го е поканил за министър на здравеопазването, защото е доказал че може да управлява

Може да имунизираме 70% от населението в страната до края на юни, коментира пред БТВ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Необходимото условие затова е да има доставка на ваксини.

„АстраЗенека“ не са доставили дори 40% от договорените дози. От 500 до 600 хил. ваксинации на месец можем да правим“, уточни министърът и обясни, че ние не сме договорна страна с фирмата и затова пишем до Европейската комисия. Също така страната ни е поискала и дози от ваксините назаем от Франция и Германия. Според проф. Ангелов от месец ноември досега хората в България, които искат да се ваксинират, са с 12% повече.

Относно разхлабването на противоепидемичните мерки от днес здравният министър напомни, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките.

„Те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха“, коментира министърът. Той обяви, че системата на здравеопазването може да поеме натиска – и с хора, и с лекарства и апаратура.

По думите му има заделени количества в РЗИ за втора доза за ваксинираните с РНК препаратите – „Пфайзер“ и „Модерна“, но се пази втора доза и от „АстраЗенека“, защото реимунизацията е след 10 седмици. Проф. Ангелов обясни, че пред болниците вчера е имало опашки от напразно чакащи, защото лечебните заведения не са обявили на страниците си кога ще има коридори.

По думите му тази сутрин у нас са пристигнали 21 060 дози от препарата на „Пфайзер“.

„Не сме рискували възрастните хора - до момента 30% от ваксинираните са възрастни“, категоричен е здравният министър.

Проф. Ангелов смята, че премиерът го е поканил за министър на здравеопазването, защото е доказал че може да управлява.

 „Надявам се затова да ме е поканил за водач на листи“, изтъкна здравният министър. Той припомни, че сме били на първо място по заболели, но сега това не е така.

„Говорихме преди месец, това ще е възможност да се срещам с хора, за да се избавим от епидемията. Войната, която водим, понякога е с всеки човек - да го освобождаваме от страховете му“, коментира проф. Ангелов по повод срещата си с премиера.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати