Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелов: Невъзможно е да се направи план за коронавируса по подобие на плана за пандемичния грип

Политика

Ангелов: Невъзможно е да се направи план за коронавируса по подобие на плана за пандемичния грип

Ангелов: Невъзможно е да се направи план за коронавируса по подобие на плана за пандемичния грип - Tribune.bg
Снимка:

За какъв план говорите, че ние не знаем почти нищо за коронавируса, попита народните представители министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на разискванията за коронавируса.

„Считам, че е невъзможно да се направи план по подобие на плана за пандемичния грип“, категоричен беше д-р Ангелов.

Министърът изтъкна, че осъзнава цялата отговорност, която носи заедно с екипа от български лекари и медицински сестри в България. Той призна, че дори в кулоарите на парламента е водил разговори с някои депутати и му е много трудно да ги разбере като позиции, когато се търси решение на проблемите на българските граждани в условията на здравна криза.

„Не знам за какъв реалистичен план говорим за коронавируса и за каква респираторна инфекция говорим. Не знам кой за какво ще се хваща и кой какви намерения има да прави, но аз ви предлагам да се хващаме и да се държим здраво само и единствено за науката“, настоя здравният министър. Той подчерта, че грип и коронавирус са две абсолютно различни заболявания, и напомни, че лечение за второто заболяване няма.

„Ваксина за грип има, ваксина за COVID-19 няма. За какъв реалистичен план говорите, когато има толкова много неизвестни неща за COVID-19“, изрази недоумението си проф. Ангелов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова призова да се отправят еднакви послания към обществото и да се спазват противоепидемичните мерки. Според нея това, което обърква хората е политизирането на проблема.

„Намираме се в процедура по разискване на питане, която приключва с проект на решение. ПГ на ГЕРБ приема призивите за консолидиране на нацията“, посочи д-р Дариткова. Тя коментира, че БСП са пристрастени към плановата икономика, когато настояват за план за справяне с коронавируса.

 „Убедена съм, че всички вие, независимо от това, че някой си приписват повече заслуги, ние тук в 44-ото Народно събрание, показахме единомислие, когато се взе решение за обявяване на извънредно положение. Това беше мярка, която беше изключително предизвикателство. Всички ние показахме отговорност, когато приемахме закони“, припомни на колегите си д-р Дариткова. Тя високо оцени ролята на политиците, които са дали възможност здравната система да се подготви със справянето с коронавируса.

„Факт е, че нито една страна в света не предприе мерки, които да са 100 % ефективи“, отчете в заключение д-р Дариткова.

Както председателката на ПГ на ГЕРБ обеща, депутатите от ГЕРБ подкрепиха решението на парламента, с което бе възложено на правителството да актуализира Националния план за готовност при грипна епидемия. 170 народни представители подкрепиха проекта за решение, без гласове „против“, като само един депутат гласува - „въздържал се“. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати