Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелов: Не проспахме летните месеци, това е резултатът от неспазването на мерките

Политика

Ангелов: Не проспахме летните месеци, това е резултатът от неспазването на мерките

Снимка:

България предприема същите мерки като Австрия, Белгия, Чехия

Нито един ден от летните месеци не е проспан като подготовка за овладяване на разпространението на коронавируса, посочи пред БТВ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Два дни след като дойдох като министър пуснах заповед за следващите мерки. Срещах се с щабовете, организацията бе направена така, както имаше възможност в съответната област“, коментира министърът. Той е категоричен, че ръководеното от него ведомство е направило всичко възможно.

„Не сме позволили България да е на първите места по смъртност в света. От самото начало на епидемията насърчаваме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването на мерките, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред Министерския съвет“, уточни проф. Ангелов.

По думите му голямото недоверие, натрупано през годините е довело до този резултат. Решението за министъра си остава спазване на мерки, дезинфекция, дистанция, уважаването на лекарите. Според него здравната система на страната има нужда от сериозен ремонт, но по този въпрос нямало консенсус.

„Голяма част от болниците са така построени, че нови отделения за ковид се правят с прегради, с нови стени, които се изграждат. Това е предизвикателство“, уточни Ангелов. Той констатира, че много трудно ще се намерят лекари и сестри в момента.

„Не е проблемът в липсата на сгради и легла, или липса на организация, да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане. Пациенти от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла“, разясни министърът.

По негова оценка нито една от мерките у нас не е смекчена, а България предприема същите мерки като Австрия, Белгия, Чехия. „8 декември е позволен на местата, където не се нарушават правилата - разрешени са частните събирания до 15 души. Основната идея е да спрем масовото предаване на заразата и да я контролираме. Не може да направим хората затворници или заложници на този вирус. В плувните басейни има разстояние между хората, затова не са затворени, за разлика от фитнесите“, увери здравният министър. Той напомни, че коридорът за пазаруване за възрастните хора е от 8,30 до 10,30 ч, а в другите часове те пак могат да посещават магазините.

Проф. Ангелов коментира и идването на предстоящите ваксини.

"Ваксинационният план на България се подготвя в момента. Има две посоки. Първата група на ваксинираните ще са уязвимите на първа линия и възрастните хора. Организацията за ваксините е направена", заяви министърът. Той добави, че за случая с починалите пациенти, чакали дълго на стълбите пред болница в Пловдив, прокуратурата още не е приключила. Проблемът е бил в организацията на лечебното заведение в Пловдив.  


Коментари (3)

Вярно е, че много хора живяха като безсмъртни цяло лято, та и до ден днешен. За това не е виновен Щабът...
26.11.2020 09:29 / Отговор
За реформа в здравеопазването нямало обществен консенсусс??? По-голяма глупост надали може да бъде казана. Всички сме потърпевши от нереформираното здравеопазване. По-скоро няма консенсус на бялата мафия
26.11.2020 10:12 / Отговор
Хората не спазвали Ами защо отворихте стадионите, баровете, дискотеките. Те са разпространители на зараза, а не протестите. И как от 2 процента заразени, изведнъж скочихме на 30 - 40 процента? Защо на границите при влизане в България не се изискват тестове от чужденците? Много грешки. Виновен е Борисов и хунтата му.
26.11.2020 11:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още