Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелов за липсата на инсулин: Няма да позволим хората да живеят с усещането, че търговците са победили държавата

Политика

Ангелов за липсата на инсулин: Няма да позволим хората да живеят с усещането, че търговците са победили държавата

Ангелов за липсата на инсулин: Няма да позволим хората да живеят с усещането, че търговците са победили държавата - Tribune.bg
Снимка:

Няма как да позволим хората да продължат да живеят с усещането, че търговците са победили държавата. Това заяви председателят на Комисията по здравеопазването в парламента Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) в началото на заседанието, в което се провежда изслушване на няколко институции относно липсата на инсулин и на други лекарствени продукти на територията на Република България и функционирането на специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, пише БТА.

Заседанието бе обявено за закрито, но в началото му до него бяха допуснати журналисти. На изслушването присъстват здравният министър Христо Хинков, ръководителите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) - гл. комисар Явор Серафимов и Пламен Тончев, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов, има и представители на Националната агенция по приходите (НАП), Агенция „Митници“, „Информационно обслужване“ АД и др. Във вторник от здравното министерство обявиха, че заповедта за забрана за износ на инсулини се удължава с още един месец.

Ако погледнем чисто формално на нещата, със сигурност ще изкараме данни от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), че всеки един от хората, които са имали нужда от инсулин, са го получили. Въпросът е как това се е случило и навреме ли се е случило, коментира Ангелов. От всички репортажи по телевизиите, видяхме, че хората обикалят по аптеките, че аптеките връщат пациенти, добави той. И изчете писмо от подаден сигнал за проблем с намирането на инсулин.

Формално всеки си е получил инсулина, формално изглежда, че проблем няма. Но всички онези хора, които се оплакват, означава, че проблем има. Дали някой задържа нещо в складовете, дали някой не го дава навреме в аптеките, дали го дават в аптеките, в които имат вертикална интеграция и тези аптеки го връщат с различни видове кредитни известия, е въпрос, който подлежи на коментар и контрол, каза още Ангелов. Ако ние не можем да се справим с това, означава, че търговците са по-силни от държавата, от всичките институции, каза той. И повдигна въпроса дали СЕСПА функционира правилно.

„От всичко казано до момента изводът, който можем да направим е, че търговците на едро са подчинили МЗ и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ)“, заяви председателят на комисията по здравеопазване.

Ангелов направи изявление след откритата част от изслушването за медиите - това на Богдан Кирилов, изпълнителният директор на ИАЛ. Предстои изслушването на министъра на здравеопазването, директора на Главна дирекция борба с организираната престъпност, на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност”, на директора на Агенция „Митници“ и на изпълнителния директор на „Информационно обслужване“, но то е закрито за журналистите.

„ИАЛ са установили, че инсулинът е в складовете, а не е по аптеките и пациентите. Това означава, че МЗ, ИАЛ не защитава интересните на гражданите”, смята Костадин Ангелов, след което обясни, че ще предложат законодателни промени, които да решат проблемите и да направят системата СЕСПА да работи ефективно. “Ще предложим да се изгради и надгради СЕСПА на ново. Тя да бъде система, в която в реално време да показва наличности при търговци на едро, на дребно, притежатели на разрешение за употреба, ние ще виждаме всичко в реално време-така е в Испания. Няма как да не знаем какво се случва в страната”, категоричен е Ангелов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети