Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Анна Александрова: Всички искаха машинно гласуване, премиерът се съобрази с това и ние ще се съобразим

Политика

Анна Александрова: Всички искаха машинно гласуване, премиерът се съобрази с това и ние ще се съобразим

Анна Александрова: Всички искаха машинно гласуване, премиерът се съобрази с това и ние ще се съобразим - Tribune.bg
Снимка:

Работната група в парламента подготвя промени в изборното законодателство

„Всички искаха да има машинно гласуване, премиерът се съобрази с това и ние ще се съобразим“, коментира решението на кабинета да закупи 15 000 машини за парламентарния вот председателката на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова.

„Организирана е работна група в рамките на този парламент, която вчера проведе първото си заседание. Постигнахме съгласие за пет приоритетни теми относно изборното законодателство. Първата тема е машинното гласуване – тепърва предстои да се определи начинът, по който ще бъде гласувано с машини, сертифицирането им, съхраняването им от избори до избори, одитирането и т. н.“, посочи в кулоарите на парламента Анна Александрова. Тя допълни, че в процес на дебат е дали да отпадне хартиеното гласуване.  

„Мое лично мнение е, че бюлетините следва да има, не само с оглед, ако спре тока, какво се случва, за да не се блокира целият изборен процес, а и има избиратели, които заявяват, че не желаят да гласуват с машини“, уточни председателката на правната комисия.

В ПГ на ГЕРБ не са обсъждали дали да подкрепят предложението на Веселин Марешки за референдум за евро, избори и боклука.

„Смятам, че ще постигнем чист, прозрачен изборен процес“, увери Анна Александрова. Тя поясни, че в работната група участват по трима представители от всяка парламентарна група. Освен темата за машинното гласуване на първото заседание те са се обединили около темите – избирателните списъци и всичко, свързано с тях, възможността за публикуване на предварителни резултати от социологическите агенции в изборния ден, опростяването на протоколите и купуването на гласове. „При предходните промени в Избирателния кодекс завишихме санкциите за купуване на гласове, но отново ще дебатираме тази тема и се надявам да постигнем максимален резултат“, обобщи резултатите от обсъжданията в работната група председателката на правната комисия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати