Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Антоанета Христова: Борисов и Гешев си създадоха врагове с много пари, през лятото ще има атаки

Политика

Антоанета Христова: Борисов и Гешев си създадоха врагове с много пари, през лятото ще има атаки

Антоанета Христова: Борисов и Гешев си създадоха врагове с много пари, през лятото ще има атаки - Tribune.bg
Снимка:

Експертът подозира некоректни „заигравки“ между Нинова и Кирил Добрев за лидерското място в БСП

„Премиерът Борисов и главният прокурор Гешев си създадоха доста врагове. И то такива с много пари, които няма да простят на онези, превърнали ги в клиенти на съдебната власт. Две от тези фигури са извън страната. Към тях трябва да добавя и вътрешните фактори - хора и политически сили, които в момента се опитват да бъдат алтернатива на управляващите за изборите догодина“. Това заявява в интервю пред „Марица“ политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Тя изтъква, че нито едните, нито другите заявяват капацитет да преборят сегашното управление.

„Но рушат устоите му. Поведението на властите по време на пандемията с коронавируса вдигна рейтинга на управляващите. Затова вероятно ударите срещу ГЕРБ и премиера бяха отложени. Стартирайки със закъснение, днес те са много агресивни и вероятно ще има ефект на разколебаване у част от избирателите. Той обаче ще е с обратен знак сред твърдите избиратели на ГЕРБ - много голяма е вероятността при тях да има втвърдяване и още по-голяма мобилизация“, коментира Христова.

Според нея засега у нас няма сериозна алтернатива на ГЕРБ и това може би е най-сериозният проблем за българската демокрация.

„По естествен начин дългото управление на ГЕРБ води до изхабяване на имиджа - процес, който се случва в целия свят. В развитите демокрации в такъв случай идва следващата алтернатива. После и тя се изхабява и се връщат първите. Големият проблем у нас е, че в момента няма такава алтернативна. Затова демократичният процес е сериозно застрашен. Но за това не са виновни ГЕРБ или премиерът Борисов, а другите партии, които не успяват да спечелят дивиденти от ерозиращия имидж на управляващите. Визирам конкретно БСП, която има тежки вътрешни проблеми“, подчертава професорът.

Антоанета Христова предупреждава, че водената компроматна война отвращава хората и резултатът е негативен за всички.

„Печалбата, която си мислят, че имат тези, които използват мръсни техники, е илюзорна. Те нанасят престъпно безотговорен удар срещу гражданското общество в България. Ситуацията е много лоша. Не ни предстои нищо добро. Това, че бизнесменът Васил Божков се закани да прави псевдопартията си „Българско лято”, означава, че през лятото ще станем свидетели на най-големите удари. Не че ще има партия, но атаки срещу правителството ще има. Има и хора, които обслужват този вид комуникация. Всички ние ще бъдем жертва на процес, който ни се натрапва по всички канали. Не мога да допусна, че някой от всичките играчи, които пускат тези компромати, ще успее. Защото тези играчи са ясни, тях хората не ги харесват. И ако те подкрепят дадена партия, тя е обречена“, категорична е тя.

Според Христова битката Борисов-Радев вече е доста безинтересна.

„Явно президентът не може да се примири с много неща - и с падането на рейтинга му по време на пандемията, и с това, че му се налага да изчака тези парламентарни избори, и с това, че не е сигурен в резултата на следващите президентски. Много неща го притесняват и президентът е доста нервен. Същото важи и за Борисов, който е под огромно напрежение от всички страни. Дали това, че го снимат спящ в леглото, го кара да бъде спокоен?! Напротив“, смята анализаторът.

По отношение на вътрешните избори в БСП тя подозира, че е възможно част от основните играчи реално да не са опоненти.

„Кирил Добрев съвсем не ми изглежда ярък опонент на Корнелия Нинова. Започвам да допускам някои не съвсем коректни вътрешни игри спрямо избирателите на БСП. Единственият човек, който е ясно изявен носител на идеята за промяна, е Красимир Янков. Въпросът е дали ще успее. БСП трябва да звучи адекватно и актуално, да събира, а не да пъди хората. Трябва да има лидер с харизма, който да привлича. Има много добри примери на център-ляво партии в Германия, в САЩ, във Великобритания“, обясни тя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

plebs Границата - перестройка или преход...
"СДС: Всяка партия да избере на кой фронт е – Източния или Западния!"
"Всеки е свободен да решава как да гласува, но едва ли е естествено една партия да е съставена от комунисти и антикомунисти, от леви и десни. Това вавилонско смешение не само не е рационално, а е порочно. Размиването на границите и принципите е целта на ДС още от началото на прехода. От самото начало кукловодите говорят за „помирение“, „национално съгласие“, „няма ляво, няма дясно“."
"ГРАНИЦАТА" от Теодора Димова
23.06.2020 14:58 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати