Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Антоанета Христова: Кандидатурата на Рашков е знак за реваншизъм

Политика

Антоанета Христова: Кандидатурата на Рашков е знак за реваншизъм

Антоанета Христова: Кандидатурата на Рашков е знак за реваншизъм - Tribune.bg
Снимка:

Кандидатурата на Бойко Рашков в проекта за кабинет е знак за реваншизъм, коментира пред БТВ проф. Антоанета Христова. Тя допълни, че кандидатурата на Рашков за поста вътрешен министър е и проблемна.

„За много голяма част от избирателите тя носи асоциация със системата преди 1989 г. Това нещо приписва веднага символичен смисъл на новото правителство – дърпа го с крачка назад в демократичния процес като имидж“, посочи проф. Христова. По думите й в момента президентът има по-малка функция, тъй като е в синхрон с „Продължаваме промяната“/ПП/.

„Това, което се случва, е договорено вече. Сигурна съм, че мотивацията на партиите е важна за формирането на правителство. Това върви по правилата. Въпросът за споразумението е, че не сме видели неговото съдържание – то ще определи нивата на конфликт между отделните партии“, смята политическият психолог и анализатор.

Според нея спряганите за министри в редовния кабинет, който предстои да бъде сформиран – на Бойко Рашков и на Николай Денков, не са еднозначно възприемани както от партиите, така и от обществото. 

Проф. Христова счита, че проблемът в новата коалиция ще дойде от две формация, участващи в преговорите за редовен кабинет и това са  БСП и ДБ.

„В БСП нещата са ясни - там има разминаване на политики, има конфликт в посока лидер и опозиция. За разлика от социалистите коалицията „Демократична България“ е съставена от две части - на антикомунисти около ДСБ  и леви либерали в „Да, България“, и в това е проблемът. Защото  избиратели на ДСБ не припознават Бойко Рашков, той е ценностно неприемлив избор, който може да доведе до сътресения в новото правителство“, аргументира позицията си анализаторът.

Христова определи бизнес подхода към формиране на кабинет като нещо хубаво, защото включва много механизми на преговори и на натиск.

„Тези преговори така и протекоха. Тези две компилации видяхме като стил на новата политическа формация. Индивидуалното подписване на споразумението, обаче, също залага и бомби. В приложенията към споразумението ще ни покаже какви са политиките и как финансово ще бъдат реализирани те“, изтъква проф. Антоанета Христова. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати