Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Арбитражите остават при Асен Василев, въпреки че той искаше да ги прехвърли на правосъдно министерство

Политика

Арбитражите остават при Асен Василев, въпреки че той искаше да ги прехвърли на правосъдно министерство

Арбитражите остават при Асен Василев, въпреки че той искаше да ги прехвърли на правосъдно министерство - Tribune.bg

По предложение на Делян Добрев и група народни представители, парламентът взе решение Дирекция „Съдебна защита“ да остане в МФ. Асен Василев направи опит да накара министърът на правосъдието да го замести като представител на държавата по международни арбитражни дела, а самата дирекция да бъде закрита и нейните функции да бъдат поети от нова дирекция, която да се създаде във МП.

Предложението на Добрев това да не се случва беше одобрено с 161 гласа "за".

Димо Дренчев от "Възраждане" коментира, че предложената процедура вече е уредена в конституцията и предложените промени биха били незаконосъобразни. "За пореден път Асен Василев се опитва да направи нещо, а именно опит за брутална кражба", посочи той.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ му отговори и го призова да не се упражнява на "измислена реторика". "Каква кражба? Какво беззаконие? Човек, който не разбира какво се съдържа в подобен термин да го използва толкова лесно, хайде по-сериозно", призова той.

Тошко Йорданов от ИТН пък коментира, че ако ГЕРБ са крадяли с чували през фирми, то ПП пренасочват пари в пъти повече, отколкото са взимали ГЕРБ. "Всъщност ГЕРБ са ви детска градина на фона на краденето, което вие си организирате през закони и лобистки решения. Не съм убеден, че Асен Василев прави това по собствено желание, а просто на Лена не може да й се удържа като се размрънка на Киро, а Киро мрънка на Асен и става това, което става в момента.", каза още Йорданов.

Правосъдният министър Атанас Славов също се включи в дискусията и посочи: "Всички сме заинтересовани финансите на държавата да се управляват добре и в интерес на държавата. Единствената цел на обсъжданите промени винаги е била как да подобрим защитата на държавния интерес, как да имаме прозрачно процедура, в която тези отделени финансови средства се разпределят с участието на водещи световни дружества, кантори, които осъществяват такава защита, с участието на български кантори, които имат такива специализация и всичко да става по прозрачен начин.", каза той и увери, че след проведен разговор между него и Василев са намерили модел, които да гарантира прозрачен процес. "Ще предложим да се създаде междуведомствен съвет с участието и на представители на Министерство на правосъдието, на финансово разузнаване и на други институции, който да изработва общите правила, по които да се осъществява възлагането на тези средства на съответните кантори и дружества на тази за защита, но дейността да остане във функционалната компетентност на МФ", уточни той.

Драгомир Стойнев от БСП посочи, че преместването на дирекцията може да доведе до рискове. "При положение, че нещо работи какъв е смисълът да се променя", каза той и уточни, че те ще подкрепят решението дирекцията да не се мести.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Асен Василев, ПП
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети