Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Армията се нуждае от 9,6 млн. лв., за да пази границата

Политика

Армията се нуждае от 9,6 млн. лв., за да пази границата

Снимка:

„Необходимите средства за участие на средно 600 военни на месец и техника за охрана на границата до края на година възлиза на 9 606 000 лв.“, заяви пред депутатите в Народното събрание военният министър Георги Панайотов.

МО може да разположи до 1051 военни на турската границата, да изгради възпиращи съоръжения и да осъществява наблюдения по въздух.

Панайотов подчерта че са изпратили писмо до комисията по отбрана в НС за средства, от които се нуждаят, за да осъществят посочените по- горе планове. Необходимите средства за участие на личен състав до края на година е 8 643 000 лв.

За непредвидените разходи са заложили 360 хил. лв. „МО не разполага с такива средства“, посочи министърът. По думите му поискали и средства за ремонт на хеликоптер Кугър в размер на 12 млн. лв. и за възстановяване на годността за използване на управляема летателна система безпилотна аеросонда в размер на 5 млн. лв.

Преди него външният министър Светлан Стоев подчерта, че последните седмици ведомството работело с приоритет за извеждане на български граждани от Афганистан

27 българи са евакуирани успешно от страната. По думите му очакваме 14 афганистански граждани, които ще останат у нас по линия на ЕС.

Стоев подчерта, че ситуацията е крайно тревожна. „Подкрепяме ЕК за сформиране на приобщаващо правителство, което да доведе до крайното решение на ситуацията в момента. Да имаме единна позиция за международното хуманитарно право. Да не се допуска повторно Афганистан да става убежище на терористични организации, както и че трябва да се осигурят и външните граници на ЕС и България“, заяви Стоев.  


Етикети МО, мигранти

Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още