Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Армията се нуждае от 9,6 млн. лв., за да пази границата

Политика

Армията се нуждае от 9,6 млн. лв., за да пази границата

Армията се нуждае от 9,6 млн. лв., за да пази границата - Tribune.bg
Снимка:

„Необходимите средства за участие на средно 600 военни на месец и техника за охрана на границата до края на година възлиза на 9 606 000 лв.“, заяви пред депутатите в Народното събрание военният министър Георги Панайотов.

МО може да разположи до 1051 военни на турската границата, да изгради възпиращи съоръжения и да осъществява наблюдения по въздух.

Панайотов подчерта че са изпратили писмо до комисията по отбрана в НС за средства, от които се нуждаят, за да осъществят посочените по- горе планове. Необходимите средства за участие на личен състав до края на година е 8 643 000 лв.

За непредвидените разходи са заложили 360 хил. лв. „МО не разполага с такива средства“, посочи министърът. По думите му поискали и средства за ремонт на хеликоптер Кугър в размер на 12 млн. лв. и за възстановяване на годността за използване на управляема летателна система безпилотна аеросонда в размер на 5 млн. лв.

Преди него външният министър Светлан Стоев подчерта, че последните седмици ведомството работело с приоритет за извеждане на български граждани от Афганистан

27 българи са евакуирани успешно от страната. По думите му очакваме 14 афганистански граждани, които ще останат у нас по линия на ЕС.

Стоев подчерта, че ситуацията е крайно тревожна. „Подкрепяме ЕК за сформиране на приобщаващо правителство, което да доведе до крайното решение на ситуацията в момента. Да имаме единна позиция за международното хуманитарно право. Да не се допуска повторно Афганистан да става убежище на терористични организации, както и че трябва да се осигурят и външните граници на ЕС и България“, заяви Стоев.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети МО, мигранти
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети