Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев бил умерен оптимист: Добър знак е, че преговорният процес продължава

Политика

Асен Василев бил умерен оптимист: Добър знак е, че преговорният процес продължава

Асен Василев бил умерен оптимист: Добър знак е, че преговорният процес продължава - Tribune.bg
Снимка:

Преговорите за състава на правителството продължават. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев в интервю за бТВ.

„Има всякакви варианти, парламентът избира правителството. Мария Габриел има правото да впише министрите в папката, която ще връчи на президента“, каза Василев в отговор на въпрос дали ще бъде министър на финансите при ротацията.

Той заяви, че преговорите продължават и в момента гледа на себе си като на човек, който си върши работата и иска да вкара България в еврозоната. Според него сега сме на финала на този процес.

„България трябва да довърши интеграцията в основните европейски структури – да завършим интеграцията със сухоземен Шенген, да влезем в еврозоната. Голяма част от трудните реформи бяха извършени през първите 9 месеца“, каза той и добави, че сега реформите, започнати през първите 9 месеца трябва да се случат в истинския живот, а да не останат на хартия.

Според Василев самият факт, че продължава преговорният процес, е добър знак, самият той е оптимист.

„Основният фокус на преговорите беше да се изготви документ – как продължаваме в следващите 9 месеца и до края на мандата. След като първите 9 месеца приехме антикорупционно законодателство, промяна в Конституцията и т.н., всичко трябва да стане реално, а не да остане на хартия. За да стане реално, трябва да се договорят правила, по които ще се избират членовете на всички органи, да са ясно разписани, да има гражданско участие, да не става бързо и на тъмно. Изключително важно е да се заложи законодателната и правителствената програма следващите 9 месеца и да се обнови това, което остава от първата правителствена промяна“, каза Асен Василев.

По думите му България е на финалната права в процеса по влизането в еврозоната.

„Цените не се качват, в момента инфлацията спада драматично. Очакваме да продължи да спада и да достигне между 2 и 2,5%. Еврото през 2025 г. е напълно реалистично. Всички условия са изпълнени с изключение на инфлацията. Различните модели показват, че ще го изпълним през 2024 г., въпросът е кой месец“, коментира Асен Василев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети