Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев: Бюджетът е така, за да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Политика

Асен Василев: Бюджетът е така, за да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Асен Василев: Бюджетът е така, за да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 г. - Tribune.bg
Снимка:

„Бюджетите са разчетени при правилата, които да позволят на България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.“

Това обяви финансовият министър Асен Василев, който говори пред медиите след края на Националния тристранен съвет за сътрудничество, на който беше обсъден Бюджет 2024.

„Предвиденият дефицит е 3%, което отговаря на Маастрихтските критерии, което позволява на България да се впише в критериите, необходими за влизане в еврозоната“, каза финансистът на „промяната“.

Той е оптимист, че за Коледа може да получи „приети бюджети, така че да имаме и прогнозируемост на рамката за догодина“.

Социалните партньори обаче не дадоха положителна оценка за Бюджет 2024, според който минималната заплата догодина ще е 933 лева, а максималният осигурителен доход 3400 лв.

„По точка 2 от дневния ред - Тристранният съвет не постигна единодушна подкрепа за проекта на Закона за бюджета на ДОО за догодина. Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива се въздържат от подкрепа. Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара принципно подкрепят, КНСБ и КТ „Подкрепа“ не подкрепят под условие. По точка 3 от дневния ред – социалните партньори не постигнаха единодушно решение за проекта на Закона за бюджета на Република България“, обясни и вицепремиерът Мария Габриел.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети