Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев: Отношенията между президентството и правителството са на най-ниската точка

Политика

Асен Василев: Отношенията между президентството и правителството са на най-ниската точка

Асен Василев: Отношенията между президентството и правителството са на най-ниската точка - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът работел по въпроса от май цената на газът да падне

Отношенията между президентството и правителството са на най-ниската точка, на които някога са били. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в „Карай направо” по NOVA.

„Не е прекратена комуникацията между нас и президента, но това, което се прави като изявления от негова страна не помага. Отношенията ни се намират на най-ниската си точка, на която са били. Радев е в правото си да изразява позиция, ние също имаме такова право. Не е нормално да кажем, че българския интерес е функция на нечии чужд интерес”, допълни Василев.

Василев подчерта, че се надява както с президента, така и с коалиционните партньори да се намери общ език в името на българския интерес.

„Нашият интерес не е като ни обявят икономическа война, ние да отидем да килимчето и да молим да не правят така. Това е подлизурство и няма как да се случи. Точно както Борисов ходеше да чака за среща с Путин по 7 часа и да му подарява кученце”, каза още вицепремиерът.

Той коментира, че правителството е било подготвено за сценария, при който Русия ни спира доставките на газ.

Василев заяви, че работел по въпроса за намаляване на цената на газа. „Скокът в цената на газа няма да е 35 % от май. Може и намаление да има”, обеща вицепремиерът. Той каза, че това щяло да стане реалност на базата на договорите на „Булгаргаз” и ако получваме азерски газ по „оригиналната формула”.  

„Бяхме подготвени. Не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария. На 5 май се събира в София координационен съвет с представители от ЕС. Ще се изготви стратегия за договарянето на цената на руския газ, която може да е по-ниска. ЕК прави група, за да се види не само ние как да си вземем, а как газът да стига до ЕС. Това ще стане с общ европейски договор”, допълни той.

„В изцяло нов свят сме. Ако отидем на пазарни цени има скок под 10%. Ако успеем под пазарни цени и отпушим азерския договор нещата стават по-добри”, опита да обясни вицепремиера.   

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети