Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев: Пари на читалищата се дават заради квадратни метри, а във „Фонд култура“ за реален проект

Политика

Асен Василев: Пари на читалищата се дават заради квадратни метри, а във „Фонд култура“ за реален проект

Асен Василев: Пари на читалищата се дават заради квадратни метри, а във Фонд култура за реален проект - Tribune.bg
Снимка:

Финансовият министър Асен Василев се захвана с темата за бюджета за културата по време на участието си в Нова телевизия. Той не скри, че броженията срещу него в тази сфера съществуват и дори не са от вчера.

„Още миналата година, когато имаше безпрецедентно увеличение от тогава имам сблъсък с културата, защото нашата култура като институция е от последните години на тоталитаризма, където се даваха пари без отчетност, за да е спокойно“, заяви Василев.

Той подчерта, че парите за култура са се увеличавали с всеки бюджет – за 2021 г са били 240 милиона лева, а за 2022 г – 340 милиона. „Върнаха 47 милиона обратно, тази година има 357 милиона лева – дано ги усвоят“, пожела финансовият министър.

„Пари в торба не се дават. Трябва да има ясна идея за какво ще се ползват. Имаше 30 милиона, които бяха заложени да минат на проектен принцип за самодейни състави. НС реши обаче да ги разпреди само за държавните културни институции“, подчерта той.

„Когато се заговори за проектен принцип. Когато се каза дайте да видим как стигат пари например до читалищата? Знаете какъв е стандартът- субсидирана бройка и квадратен метър. Не е има ли танцови състави и колко представления са направени? Може да взима пари заради квадратни метри. Не е нормално. „Фонд култура“ заработи много добре миналата година, когато се дават пари срещу реален проект. Това, което трябва да се случва е да има реална дейност, която е  от полза за хората“.

Фонд Култура завежда дело за над 77 хиляди лева срещу организаторите на спорното драг шоу

Националният фонд култура няма право да финансира порнография

Велислав Минеков

Шефът на Фонд Култура с профил в гей мрежи

Василев беше категоричен, че бюджетът не е раздут. Не е правил и политически компромис - „Бюджетът е изпълним. Успяхме да защитим мерките, свързани със събиране на приходите. Разходната част е разумна“, подчерта финансиста.

По отношение на заплатите по банков път той заяви, че всяка фирма с над 100 служители трябва да превежда заплатите по банка.

„Да няма даване в плик. По евродиректива банките трябва да предлагат базова сметка. Там постъпват парите от заплатите и оттам се теглят“,

Василев коментира и темата с деругацията и „Лукойл“, като заяви, че се е избързало с това предложение и трябва да се направят доклади и анализи. „Заложили сме 2,5 млрд. повече за приходи от данъци от служебния кабинет“, коментира още Асен Василев.

„Служебното правителство трябва да обясни какво е подписвало с Турция за газа. Има клауза „Take or pay“, но ако трасето не се ползва „Българгаз“ ще трябва да плаща“, посочи той.

По темата с ПВУ и дали има заложен капан той заяви, че предоговаряне не е започвало.

„Ние сега за две месеца трябва да го направим. Трябват промени в Закона за енергетиката и ние сега трябва да го пишем. До края на септември ще трябва да го направим“, обясни Асен Василев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети