Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев: Правителство, което не може да се справи с проблемите, започва да плаши, че друг ги е създал

Политика

Асен Василев: Правителство, което не може да се справи с проблемите, започва да плаши, че друг ги е създал

Асен Василев: Правителство, което не може да се справи с проблемите, започва да плаши, че друг ги е създал - Tribune.bg
Снимка:

„Не получаваме руски газ през посредници“, уверен е бившият вицепремиер

„Работата на едно правителство е да решава проблемите. Ако не може да се справи с тях, започва да плаши хората, че някой друг ги е създал”, каза по бТВ бившият вицепремиер Асен Василев. Така той коментира думите на президента Румен Радев и служебния премиер Гълъб Донев, които заявиха, че наследяват хаос и разруха, най-вече в енергетиката от правителството на Кирил Петков.

„Имаше много критични ситуации през последните 7 месеца. Тръгна доста тежка ковид вълна, но ние не затворихме държавата. След това избухна война, дойде инфлация, дойде енергийна криза. Да сте чули, че има хаос, разруха, че предишните са виновни?”, уверен е той

Бившият вицепремиер заяви, че когато „Газпром“ е спрял да изпълнява доставките, газ е имало. Очерта и черна картина, която са си представяли: „Нямаше ограничения за потребителите, вдигна се тогава цената от 140 на 160 лв. на мегаватчас. Следващият месец падна пак на 140 лв. При нас бяха най-черните сценарии – какво ще се случи, ако стане, недай Боже, стане „Чернобил“ 2, какво ще стане, ако се зарази реколтата, какво ще стане, ако спре газа, петрола, ако се затвори Босфора. От тази гледна точка имаше доста бърза реакция и нямаше спиране на потреблението”, каза още съпредседателят на „Продължаваме промяната”.

Според него газохранилището в Чирен ще е по-пълно с 10%, в сравнение с миналия отоплителен сезон.

Изтъкна също така, че кабинетът на Петков е договорил 7 карга втечнен газ.

„Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем азерски газ. Тези 30% ги получаваме по оригиналната договорена цена, а останалите ги получаваме по цената, на която бихме получавали руския газ. Ще започнем и тях да ги получаваме на по-ниската цена в момента, в който се издаде акт 16 на връзката с Гърция", обясни той.

„Ние имаме акт 14 това, че някоя чешмичка не е направена, не би трябвало да спре такъв голям проект”.

Василев обясни, че за договорените 7 карга офертата изтича на 19 август и ако България не работи в тази посока, тези танкери ще бъдат взети от някой друг.

„Ние ще изпуснем питомното и ще трябва да гоним  дивото”, посочи Асен Василев.

На въпрос дали получаваме руски газ, той каза, че доколкото е запознат, през последните месеци газ от „Газпром” не е получаван.

„Всеки ден сме си изпращали заявката и на следващия ден не сме получавали количествата. Това е практика, която наложихме от момента, в който едностранно беше спрян договорът, за да може до края на годината, докогато изтече договора, да сме си изпълнили на 100% клаузите, които трябва да изпълни. След което можем да си предприемем арбитражните действия за това, че отсрещната страна не си е изпълнила задълженията“, добави той.

Бившият вицепремиер отрече да получаваме руски газ чрез посредници - „Г-н Борисов, ако има някакви документи, нека да ги извади и покаже“, добави той.

Нито една държава не прие условията на „Газпром”. Някои частни фирми ги приеха, но и те бяха отрязани от газ. Правилно отхвърлихме едностранна промяна. В момента няма един договор в Европа, който „Газпром” да изпълнява. Дори Сърбия иска газ от Азербайджан”, подчерта Василев

За коалиция с ДБ той обяви, че ще решават на база на статистиката-„Подходът към решението ще бъде абсолютно прагматичен – дали заедно ще вземем повече мандати, отколкото поотделно”.

Заяви, че според него арестът на Борисов не бил грешка-„доколкото зная е имало данни за престъпления”. Увереност обаче Василев показа по  темата с изборния резултат

„Ние ще сме първа политическа сила”.И допълни, че партията му се бори да има коалиция със 121 гласа в парламента.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети