Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев предлага затвор за служители, получаващи заплата в плик

Политика

Асен Василев предлага затвор за служители, получаващи заплата в плик

Асен Василев предлага затвор за служители, получаващи заплата в плик - Tribune.bg

Да се въведат големи глоби и да се криминализира плащането и получаването „на ръка“ на суми за труд над размера на заплатата – не само за работодателите, но и за счетоводителите и за работниците. Това предложи Асен Василев, стана ясно по време на коалиционните преговори за съставяне на правителство в сектор „Труд и социални грижи“.

Недекларирането на трудов доход, върху който се дължи данък, и в момента е криминализирано. А недекларирането на осигуровки бе обявено за престъпление, което се наказва с глоба и затвор, през 2015 година.

Според настоящия закон обаче наказателната отговорност може да се носи само от работодателя и счетоводителя, но не и от работника. Сега Василев очевидно предлага и работещите да могат да бъдат преследвани наказателно, ако се съгласят да получават заплата в плик.

От 2015 година насам обаче новите текстове в Наказателния кодекс не дават особен резултат. Като почти няма наказателни дела за укриване на осигуровки. Пазарът на труда у нас остава един от най-сивите сектори на икономиката с дял на сивата или недекларирана заетост около 30%.

Идеята бе приета с уговорката, че преди да започне налагането на санкциите ще бъде проведена национална кампания, която ще разясни, че плащането и получаването на заплата в плик е незаконно.

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ направи предложение и по отношение на пенсиите, което беше прието по време на коалиционните преговори. От 1 януари 2022 г. никой пенсионер няма да получава пенсия по-малка от сегашното плащане, което включва и временната добавка от 120 лв. Тя е заложена до края на декември 2021 година, след което ще отпадне.

По принцип добавките от 120 лв. бяха гарантирани до декември. А от Коледа е гласувано увеличение на пенсиите чрез вдигане на тежестта на коефициента за стаж, както и повишаване на минималната пенсия на 370 лв.

С новата идея на Василев практически минималната пенсия ще стане 420 лева, колкото хората взимат и сега с добавката.

От БСП пък поискаха удължаване на добавката от 120 лева към пенсиите до края на извънредната епидемична обстановка. Към момента тя е обявена до 31 март 2022 година.

В крайна сметка бе взето компромисно решение. Все пак от 25 декември предстои увеличение на пенсиите съобразно приетата актуализация на Бюджет 2021.

Приета бе и идеята в следващите 6 месеца да се направи цялостен анализ на пенсионната система, въз основа на който тя да бъде реформирана.

Спорове предизвика предложението на левицата за безплатни детски градини и ясли. Елисавета Белобрадова от „Демократична България“ възрази срещу идеята.

Те предложиха финансовият ресурс да се насочи към алтернативни форми за отглеждане на деца с държавна подкрепа – чрез разширяване на въведените вече ваучери и регламентиране на родителските кооперативи и други подобни форми на грижа.

По предложение на Елисавета Белобрадова бе прието да се обсъди възможността и работещите майки да получават не 50%, а 100% от обезщетението за отглеждане на дете през втората година майчинство, което бе повишено до 650 лв.

Според Белобрадова не е редно само неработещите майки да бъдат подпомагани на 100%. Причината – работещите, за чиито деца няма място в яслите, плащат по 700-1000 лв. на месец за гледачки.

Единодушно бе подкрепена идеята за автоматично определяне на минималната работна заплата (МРЗ) като процент от средната работна заплата.

Конкретен процент не бе фиксиран, но БСП и „Има такъв народ“ защитиха 50%. Георги Гьоков предложи това ниво да се достигне за няколко години до края на мандата. От думите на Гьоков също така стана ясно, че минималната заплата от догодина може да стане 710 лв. Този конкретен размер обаче не бе записан изрично.

Съгласие бе постигнато и за определянето на максималния осигурителен доход, който сега е 3000 лв. Занапред той ще бъде процент (или коефициент) на база средната работна заплата, като точно число не бе записано. Това притесни БСП, която се уплаши, че може да се стигне до намаляване. Асен Василев обеща, че със сигурност максималният осигурителен доход няма да спадне. „Не е казано, че ще е 30% от СРЗ, може да е 300%“, посочи Василев.

Нищо конкретно не бе прието по отношение на политиката за подпомагане на семействата с деца, защото темата се оказа много трудна. На практика остана открит въпросът дали ще бъде продължена данъчната остъпка от 450 лв. на дете и за доходите от 2022 година, която зависи от гласуването на Бюджет 2022 година.

БСП предложи еднократна помощ от 300 лв. за всички деца от първи до четвърти клас, облекчаване на данъчната и осигурителната тежест за работещи родители чрез въвеждане на 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете.

Да се въведат големи глоби и да се криминализира плащането и получаването "на ръка" на суми за труд над размера на заплатата – не само за работодателите, но и за счетоводителите и за работниците, предложи по време на преговорите Асен Василев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати