Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев: Ще предложим Никола Минчев, ако се одобри ротационният принцип за председател на НС

Политика

Асен Василев: Ще предложим Никола Минчев, ако се одобри ротационният принцип за председател на НС

Асен Василев: Ще предложим Никола Минчев, ако се одобри ротационният принцип за председател на НС - Tribune.bg
Снимка:

Той предвиди 4 месеца живот парламента

За ПП не е вариант Вежди Рашидов да остане председател на 49-ия парламент. Предложението за председател на парламента е Никола Минчев, ако бъде приета идеята за ротационен принцип, заяви пред БНТ съпредседателят на ПП Асен Василев.

Той обясни, че не е противоконституционно, тъй като това е механизъм, при който първият председател си подава оставката и се избира друг председател на парламента.

Относно проведените разговори с ГЕРБ-СДС, Асен Василев беше категоричен, че тонът им не е бил остър и в опит да се намери решение за председател на парламента.

„Това, до което стигнахме като извод е, че трябва да има ясна законодателна програма и разбиране какви са законите, в какъв ред, в какви срокове да бъдат приети и че докато няма ясна законодателна програма, ще бъде трудно да се излезе от тупика, в който сме с избор на председател и фокусът в утрешния ден и в следващите дни ще бъде да се видят нашите законодателните приоритети, техните законодателни приоритети, другите законодателни приоритети и да се направи ясна законодателна програма.“

Той предвиди 4 месеца живот на този парламент, тъй като президентът заявил, че служебното правителство ще внесе бюджет. Една бюджетна процедура отнема поне 4 парламентарни седмици, ако няма различни виждания по бюджета.

Подчерта също, че ще е необходимо време, ако има воля за излизане от парламентарната криза.

„В момента трябва да се стикова законодателна програма - какви закони да бъдат разгледани, в какъв ред, така че да няма хаос в парламентарната дейност, да има някакво съгласие кои са важните закони по Плана за възстановяване, еврозоната, Шенген, съдебната реформа - всичко това трябва да се случи, за да може държавата да тръгне напред.“

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети