Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев ще си подбира журналистите, които да го отразяват

Политика

Асен Василев ще си подбира журналистите, които да го отразяват

Асен Василев ще си подбира журналистите, които да го отразяват - Tribune.bg
Снимка:

Финансовото министерство ще си подбира журналистите, които да го отразяват. Това се случва с нови изисквания за акредитация, изпратени до определени медии (Tribune.bg и Financial Tribune не са сред подканените да се акредитират).

По заповед на Асен Василев се въвежда изрично изискване документи за акредитация да подават само ресорни журналисти, които отразяват редовно финансови и икономически теми.

Новите изисквания били с цел „реализиране на комуникационната политика на МФ“, но на практика лишават редакциите от възможността да избират как да разпределят екипите си по време на събития. Не е ясно какво се случва ако акредитираните тв репортери например са в отпуск или болничен в съответния ден.

Медиите трябва да изпратят в МФ данни за фирмата, седалище и адрес на управление, единен идентификационен код, адрес за кореспонденция, телефон, електронен адрес, трите имена на журналиста, длъжността, която заема, „уверения и доказателства“, че работи в областта на финансите и икономиката, както и доказателство, че медията има финансова и/или икономическа рубрика.

Мистерия е какво трябва да представляват „уверенията“ искани от подопечните на Василев. На практика обаче той превръща министерството си в най-сложното за акредитиране у нас. По-лесно се влиза в НС, МС и Президентството, както и Министерството на отбраната.

Решението стана обект на критики от множество журналисти в социалните мрежи.

Илия Вълков: „Меката цензура е понятие, свързано с въвеждане на ограничения за достъп на журналисти до публични събития и информация. Системен, добре обмислен отказ на политици и представители на институции да гостуват и да отговарят на въпросите на критични медии. Това да се отвинтят микрофоните на предстояща пресконференция или да пратите журналистите в мазето на парламента, за да нямат достъп до депутатите, не е по-различно от това да правиш списъци с „акредитирани“ журналисти като изискваш абсурдни критерии. Последното правеше пресцентърът на Иван Гешев. Същото го продължава финансовото министерство. Ето какви изисквания има за акредитация - прилича на данъчна ревизия. Не се прави така!“

Стефан Ташев: „Това си е директна покана да те подпука НАП. Доживяхме и това. Утре ще искат и данъчна декларация“.

Добромир Видев: „Странно. А ако аз трябва да отида в МФ вместо колегата? Реват си никой да не ги отразява“.

Миролюба Бенатова: „доказателство, че се занимава с финанси“. А ако иска да се занимава и сега започва? А ако замества? А ако темата му съдържа въпрос, който може да бъде зададен там, поради липса на отговори по други канали. (имах такъв опит с бивш министър на здравеопазването, когото успях да питам нещо важно за мой материал само на брифинг в МС, тъй като получавах мълчалив отказ два месеца).

Добромир Банев: „Как са пропуснали удостоверение за платени данъци и медицинско, че журналистът е психично здрав, не знам...“

Генка Шикерова: „Министерство на финансите продължава да се раздава в ограниченията за журналисти. Ето част от изискванията за акредитация: „трите имена на журналиста; длъжността, която той заема в медията; уверение и доказателства, че журналистът работи в областта на финансите и икономиката, както и че медията има финансова и/или икономическа рубрика“.

Иван Бедров: „Комисия по приемане на доказателствата има ли?“

Полина Паунова: „А оценките по математика в училище?“

Стефан Гамизов: „Асен Василев е министър, който има най-много да крие от поне 1944 година насам, но когато осъзнаете всичко, защото към хора като мен е насадено огромно черно пиарско недоверие, ще е много късно. То вече е много късно…“

Мирослав Иванов: „Сертификат: „Коректен журналист в областта на икономиката и финансите“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети