Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев за критиките на Радев: С анализите ние приключихме

Политика

Асен Василев за критиките на Радев: С анализите ние приключихме

Асен Василев за критиките на Радев: С анализите ние приключихме - Tribune.bg
Снимка:

Ако бяхме запазили схемата за компенсации на служебното правителство, те щяха да са по-ниски, заяви финансовия министър

„С анализите ние приключихме, що се отнася до компенсациите, още през декември беше приета нова схема, защото ако бяхме запазили старата на служебното правителство, те щяха да бъдат доста по-ниски“, коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът Асен Василев във връзка с отправените по-рано през деня от президента Румен Радев критики към правителството за липсата на резултати от промените в сферата на енергетиката.

„Не виждам прехвърчане на искри. Разбирам президента, той съвсем ясно отразява това, което и всички хора казват - колкото по-бързо тези проблеми се разрешат, толкова по-добре за България. И ние работим изключително бързо в тази посока“, изтъкна Василев. Според него за небитовите потребители компенсационната схема вече се разплаща, а за битовите потребители в момента се уточнява всичко, което може да се направи, така че в най-скоро време и там да има решение.

„Много важно е да се каже, че това не е криза само в България, а в цяла Европа, каквато тя не е виждала, тъй като за първи път имаме тази свързаност на всички енергийни пазари. Така че трябва да се търсят решения на проблеми, които тепърва Европа има да решава“, поясни Василев. Той обясни, че с новата схема компенсациите са доста по-високи и тя е беше нотифицирана в Брюксел още в края на декември.

„В сметките вече е отразено. Така че тук не говорим за анализи, а за действия, които вече са се случили“, увери Василев. По думите му по отношение на действията, свързани с това как работи борсата, какви договори има и т.н. и цените за бита – новият регулатор ще се ориентира за 2-3 седмици в ситуацията и ще предприеме съответните действия.

„България има най-големия бюджет за съдебна власт като процент от БВП в целия ЕС. При нас е 0,7% от БВП, средно за ЕС е 0,3% от БВП“, отговори Василев на въпрос за протеста на прокуратурата за орязания бюджет и отрече да има политически натиск.  Той отрече още да има напрежение в управляващата коалиция по бъдещето на проекта „Белене“.

„България е ядрена държава, тя ще изгражда нови ядрени мощности. Трябва да се направи анализ къде е най-евтино това да се случи“, увери Василев. Той обяви, че има лъч надежда за българската енергетика, което не било свързано с посещението в САЩ. Оптимизмът му е свързан с това, че Министерството на енергетиката е започнало много сериозно да работи за зелена трансформация на нашата енергетика и за максимално удължаване на живота на въглищните централи.

„Виждаме истинско планиране в електроенергийната система и план как да постигнем целите, които сме записали за 2-3 г.“, посочи още вицепремиерът. Той разказа и за срещите си в САЩ. „Там въпросът бе по-скоро енергийна сигурност от гледна точка на случващото се в Украйна. Което при едно евентуално спиране на газови доставки сериозно би затруднило не само България, но и цяла Европа“, подчерта Василев. Той допълни, че е обсъждан въпросът за малките модулни ядрени реактори, които излизат, но истината е, че такъв работещ в света още няма.

„Има 4-5 батерийни технологии, които са налични, и то в големи размери. Има технологии, свързани с геотермалните води, които също са налични в големи размери. Там говорихме с Турция, със САЩ, с европейски партньори, които са изградили такива, за да видим какво е налично“, уточни вицепремиерът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати