Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев: За първи път от много години българският парламент е жив

Политика

Асен Василев: За първи път от много години българският парламент е жив

Асен Василев: За първи път от много години българският парламент е жив - Tribune.bg
Снимка:

Не България, а ЕС трябва да се разбере с РСМ, обясни вицепремиерът

„За първи път от много години българският парламент е жив, не е скучен, не е предвидим и не е просто гумен печат на решения, които не са взети в българския парламент. Мисля, че това е здравословно". Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в предаването „На фокус” с Лора Крумова в NOVA.

Той коментира спречкването между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов в пленарна зала.

„Явно има напрежение. Дебат, който е по-разгорещен, е добрият прочит на това, което се случва”, каза Василев.

Той обяви, че Не България, а ЕС трябва да се разбере с РСМ.

„Докато ние нямаме по-широк ангажимент и разбиране на нашата позиция, няма как България да вдигне ветото”.

Относно палежът в Битоля той заяви, че това е още едно възпламеняване на страсти, за да може да се попречи на разумно решение, което да бъде намерено от МВнР, историческата комисия и всички, които търсят такова решение.

„Палежът не е насочен срещу България или РСМ, а насочен срещу това да се намери разбирателство, но това става чрез много дълго време на разговори, на обещаване, за да се стигне до точка на разбирателство”, обясни мининстърът.

Василев обясни, че има проблем и това не може да се замете под килима.

„Проблематично е, че това, което идва от Европа е: Разберете се с Македония, за да се отпуши процесът. Първата стъпка въобще, за да тръгне да се отпушва процесът, е ние да убедим европейските си партньори, че не България трябва да се разбере с РСМ, а ЕС трябва да се разбере с РСМ. Това значи ЕС да приеме поне отчасти българската позиция, че има проблеми с езика на омразата, с проблемите на българите в РСМ. И когато това ЕС го приеме, проблемът да стане между ЕС и РСМ, а не между РСМ и България. Докато ние нямаме по-широк ангажимент и разбиране на нашата позиция, няма как България да вдигне ветото”, подчерта Асен Василев.

Относно втечнения газ, министър Василев отговори: „До колкото знам танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и си ползваме газа от там”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп