Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев иска да признаят думи на Божков, но не е сигурен за намесата на европрокуратурата

Политика

Асен Василев иска да признаят думи на Божков, но не е сигурен за намесата на европрокуратурата

Асен Василев иска да признаят думи на Божков, но не е сигурен за намесата на европрокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

„Каквото и да поискат американските партньори от нас, решението е на България. Ако има някакво искане, то ще мине през парламента и пред очите на всички хора. Ние сме в НАТО”, каза пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. По думите му историята показва, че ако някой агресор има намерение да направи нещо и му стоиш на пътя, той ще го направи, независимо как се държиш:

„Ако някой по-голям иска да мине през теб, той ще мине. В тази ситуация трябва да сме сигурни, че сме част от голяма сграда, през която колкото и да е голям, той не може да мине. Това, че сме НАТО, че сме ЕС, е най-голямата сигурност, която съществува за България в момента... Българският интерес е изключително ясен, той и тази война да спре максимално бързо”.

На въпрос дали след като министър-председателят е казал, че към този момент няма да изпращаме военна помощ в Украйна, има вариант това да стане на по-късен етап, Василев отговори:

„Решението трябва да се вземе от парламента, мислите ли, че ГЕРБ ще подкрепят нещо след случилото се в четвъртък (арестът на Бойко Борисов - бел. ред.)?”

Той посочи, че различните мнения в коалицията са отражение и на разделението в обществото.

Изгонването вчера на 10 руски дипломати е инициатива на цяла Европа, подчерта вицепремиерът и няма връзка между този акт и посещението на Лойд Остин у нас.

Във връзка с ареста на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и  Владислав Горанов и излизането им без повдигнати обвинения министърът коментира, че „това е провал на прокуратурата, а не на правителството”: „МВР казва, че има доказателства за нанесена щета. Прокуратурата е тръгнала да събира парите, а не да гони престъпниците. Видяхме, че когато МВР отиде с писмени показания на Божков, те казват няма такива. Прокуратурата казва, че нямало искане за повдигане на обвинения, а МВР показаха исканията. Виждаме отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства”, каза Василев.

„МВР са отишли с една папка, на която е пишело „Сведения” и е трябвало прокуратурата да каже - „Хайде досъдебно производство” и тогава те стават доказателства”.

„Ако е вярно, че Божков е дал показания пред европейската прокуратура, значи тя е намесена”.

Вицепремиерът бе категоричен, че вътрешният министър Бойко Рашков действа по устав и не се разглежда вариант за неговата оставка.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп