Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асена Сербезова: Обсъжда се премахването на зеления сертификат за антитела

Политика

Асена Сербезова: Обсъжда се премахването на зеления сертификат за антитела

Асена Сербезова: Обсъжда се премахването на зеления сертификат за антитела - Tribune.bg
Снимка:

Процентът на заетост на интензивните легла ще се дава от регионалните здравни инспекции за съответните области всекидневно

„Процентът на заетост на интензивните легла се дава от регионалните здравни инспекции за съответните области, тъй като те най-добре знаят на регионално ниво какво е положението. Следи се броят на леглата за деца, за възрастни, за реанимация, а информацията се събира всекидневно“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

По думите ѝ данните ще се вписват в динамична карта, която ще показва в каква зона е всяка област от страната.

„Тази карта бе създадена, за да може да се представи моделът. В модела се вкарват данни, които съществуват в Националната здравна информационна система, които се въвеждат от болнични лечебни заведения, регионални здравни инспекции и лаборатории. В момента моделът се тества, така че тази карта ще бъде публикувана всеки един ден, когато се генерират данни. Тази карта е динамична, тъй като в момента, в който се освобождават легла, съответната област преминава от една зона в друга, винаги го е имало този регионален подход“, посочи Сербезова.

Тя обясни и защо са 6 клъстерите.

„Защото  не бива поради това, че в една определена община или по-малка област има недостиг на легла, но те могат да използват на друга област леглата, да има по-стриктни мерки“, каза Сербезова.

„Направили сме срещи с директори на болнични лечебни заведения, както и самите директори на РЗИ се срещат с шефовете на болници, за да решим дали може да се разшири капацитета на легла за лекуване на COVID болни. Основният проблем не е толкова дали има легла, а какви са тези легла. Също така е важно наличието на медицински персонал“, каза Сербезова и подчерта, че внимателно ще се следи колко е заболеваемостта сред медиците.

„Защото не е важно само дали има легло, което е оборудвано по определен начин, но е важно и кой се грижи за нас, когато сме заели това легло“, категорична бе тя.

По думите й в момента няма решение за промени при получаването на зелен сертификат и допълнителни изисквания за здравния статус на гражданите.

„Много пъти сме обсъждали, че правилата в България може би са най-либералните. Обсъжда се възможността зелен сертификат да не се издава за наличието на антитела от преболедуване. На този етап все още нямаме решение. При всички положения, когато експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката, колегите от здравния контрол и държавният здравен инспектор успеят да изнесат едно предложение, което, разбира се, да е подкрепено със съответните данни, ние ще го дискутираме с вас. Но на този етап няма такова“, обясни здравната министърка.

Тя поясни, че в Националния план на правителството е заложено синхронизиране на българския сертификат с европейския. Тази стъпка е заложена в т.нар. втора фаза. В ЕС не се признава сертификатът за антитела и той важи само в България.

Все още няма допълнителни обекти, където ще се влиза със зелен сертификат.

„Когато има такива, те ще бъдат обсъждани“, подчерта министър Сербезова.

По думите ѝ като страна членка на ЕС България ще следи ситуацията и ако се наложи, ще бъдат взети още мерки.

Асена Сербезова потвърди, че депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова е в болница с COVID-19, като тя е била ваксинирана.

Тя обясни, че бившата енергийна министърка трябва да бъде под карантина щом е заразена с COVID-19, а всички контактни лица след събранието на енергийната комисия в парламента също трябва да бъдат под карантина, но за това трябва да се погрижи РЗИ.

На въпрос към депутата от ГЕРБ Кирил Ананиев дали знае, че колежката му е в болница, той коментира, че е разбрал „сега“, не е бил в контакт с нея, а в стаята, в която са стояли - е имало разстояние. От думите му стана ясно обаче, че по правило би трябвало контактните депутати с Петкова да се самокарантинират, както и да осведомят СРЗИ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети