Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанас Илков: Доган ще бъде разпитан по сигнала за убийство

Политика

Атанас Илков: Доган ще бъде разпитан по сигнала за убийство

Атанас Илков: Доган ще бъде разпитан по сигнала за убийство - Tribune.bg
Снимка:

„Най-честите схеми за купуване на гласове са свързани с финансово разплащане, през известни назад във времето лица, но се появяват и нови в процеса на настоящите избори.“ Това каза вътрешният министър Атанас Илков пред БТВ.

Той обясни, че има сигнали, че на места за глас ще се дават 500 лева, но докато не приключи проверката не може да се каже истина ли е това на 100%.

„Имахме подобен случай, днес в 7-мо районно бе получен сигнал за Варна, че човек ще получи 1 милион лева и ще го даде на друг, за да купува гласове за определена партия. Веднага влезе в ход проверка и стана ясно, че двете лица са алкохолно зависими, водят скитнически начин на живот. Единият дори е клошар. Няма как да се даде милион на такива хора, за да купува и продават гласове“, обясни вътрешният министър.

Той коментира и сигнала заподготвяната бъдеща смърт на Делян Пеевски. Както вече е известно около ареста на Джейхан Ибрямов излязоха СРС-та, в които са записани разговори, в които Ибрямов споделя пред основния свидетел по разследването – Мирослав Тодоров, че Доган иска да убие Пеевски. На една от срещите  с Тодоров, Джейхан Ибрямов е цитирал Ахмед Доган да казва, че „няма да е все така, по-натам ще убият момчето, като има предвид Пеевски“, което се чува в СРС-ата.

„Действително в Национална полиция постъпи преписка от прокуратурата по случая", каза Илков.

Всички лица, които са в преписката, ще бъдат разпитани, категоричен е вътрешният министър.

Той уточни, че не може да каже колко са лицата. Но от делото за мярката на Джейхан Ибрямов стана ясно, че най-малко трима ще дават показания – Ахмед Доган, Джейхан Ибрямов и Мирослав Тодоров, бизнесменът, който дава 100 000 лева белязани пари на Ибрямов за купуване на гласове. Сумата е първият транш от 400 000 лева.

На въпрос кога трябва да бъде разпитан Ахмед Доган министърът отговори: „Лично аз бих посъветвал колегите да изчакат края на изборния ден и тогава да направят разпита, за да не бъде обвинено МВР в намеса в изборите“.

Преди дни стана ясно, че Апелативният съд потвърди най-тежката мярката за неотклонение на Джейхан Ибрямов – „задържане под стража“. Тя е окончателна и не подлежи на обжалване.

Съдът прие, че има изключително висока степен на обществена опасност на деянието. Освен това Ибрямов – в качеството му на депутат и на кандидат за депутат, може да е опасен. Настоящият съдебен състав споделя изцяло съображенията на СГС във връзка с наличието на реална опасност за извършване на престъпление. По делото има данни, че въпросната сума от 100 000 лева е щяла да бъде използвана за купуване на гласове.

Относно ареста на Ибрямов министър Илчев каза, че няма нищо незаконосъобразно.  

Щом съдът на две инстанции потвърди мярката за неотклонение на обвиняемия – постоянен арест, значи магистратите не са намерили никакви процесуални нарушения, каза още Илков и припомни, че МВР не е водещата институция по случая.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети