Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанас Пеканов: Нашата версия на Плана за възстановяване ще е готов през юли

Политика

Атанас Пеканов: Нашата версия на Плана за възстановяване ще е готов през юли

Атанас Пеканов: Нашата версия на Плана за възстановяване ще е готов през юли - Tribune.bg
Снимка:

„Не изпитвам злоба и инат нито към бившите управляващи, нито към нито един представител на политическата класа в България. Идвам от друга среда, не съм бил до момента въвлечен в политическите дискусии тук. Много полуистини и дори откровени лъжи се казват и тази атмосфера на постоянни манипулации не помага на обществото.“ Това каза в интервю за БНР вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в отговор на коментари от страна на ГЕРБ.

Той поясни, че нито една страна не е получила парите си по нейния план и допълни, че бившите управляващи са имали възможност да подадат техния план, по който са имали възможност да работят 9 месеца. „Аз не съм коментирал защо те решиха да не го правят, но решиха да не поемат тази отговорност.“

Пеканов опроверга информацията, че Гърция се „къпе в пари“, защото както те, така и ние сме щели да получим 13% от полагащата се сума.

Пеканов заяви, че в момента служебният кабинет се опитва да спаси Плана за възстановяване или поне да подобри частите, които са незадоволителни.

По около половината от проектите има подобрение. Тази седмица ще бъде готова цялостната визия, увери вицепремиерът.

„В края на юли ние искаме да сме готови с нашите подобрения.“

При подаване през юли, парите ще дойдат най-рано през септември, а при по-късно подаване – някъде през октомври, поясни вицепремиерът.

Пеканов допълни, че не прави „абсолютна ревизия, а задържа проекти, които смятаме, че са важни, но надграждаме други, вкарваме нови планове и махаме неща, за които смятаме, че не са били употребени или зададени по най-добрия начин“.

Като сериозен проблем той определи разпределението на евросредствата между столицата и отделните региони на страната.

„София, която се развива относително добре, не би трябвало да взема несъразмерна част от тези средства“, смята Атанас Пеканов.

„Всички за момента предвидени средства по Плана са грантова част – ЕК ще изтегли заем, а на нас ще даде средства, които ние няма да връщаме“, разясни той.

„Ние получаваме средствата, след което решаваме по какъв начин те да стигнат до бизнеса, крайните бенефициенти и т.н. Голяма част от тях също ще стигнат като грантове, но някаква част ще стигнат като кредити.“

Той изрази мнение, че някои институции и министерства не са достатъчно подготвени, защото с години не е граден капацитет те да могат да правят важни интервенции в икономиката.

С пандемията България се справи по възможно най-лошия начин, имаме едни от най-лошите индикатори в целия свят, коментира още Атанас Пеканов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети