Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанас Славов: Ако видим, че Сарафов влиза удобно в обувките на Гешев, е ясно какво ще следва

Политика

Атанас Славов: Ако видим, че Сарафов влиза удобно в обувките на Гешев, е ясно какво ще следва

Атанас Славов: Ако видим, че Сарафов влиза удобно в обувките на Гешев, е ясно какво ще следва - Tribune.bg
Снимка:

Министърът ще свика Пленума на ВСС следващата седмица, за да се разсеят твърдения за външна намеса в освобождаването на Гешев

Първият тест за Борислав Сарафов ще бъде изборът му на заместници, обясни пред БНР правосъдният министър Атанас Славов.

„Ако иска да работи за успокояване на напрежението в системата на прокуратурата, трябва да предложи за свои заместници хора, доказали своя интегритет, които имат професионални качества, които са познати в системата като такива, които не са изпълнявали поръчки. Не бива да демонтираме един модел с простото му обръщане с обратен знак. Ако видим, че Сарафов влиза удобно в обувките на Гешев, използвайки същите методи, това е ясен сигнал какво ще последва“, заяви той.

Министърът е категоричен, че към избор на нов състав на Висшия съдебен съвет и на нов главен прокурор може да се пристъпи едва след провеждането на конституцинни промени.

По думите му е нямало съмнение за налседника на Иван Гешев, но е имало такова в начина, по който се е направил - в рамките на часове и без обсъждане, както и при липсата на възможност публично да се защити аргументацията за този избор.

„От самото начало Сарафов тръгва с ниска степен на доверие, и поради начина, по който беше осъществен неговия избор“, обясни Славов.

„Гешев загуби легитимация като главен прокурор още в началото на неговия избор, толкова много провинения и нарушения имаше. Тогавашното мнозинство във ВСС не го освободи. Хора, които доскоро бяха монолитното мнозинство зад главния прокурор, се обърнаха на 180 градуса. Това остави впечатление за външна намеса в целия процес“, добави министърът.

Славов поясни, че през новата седмица ще свика Пленум на Висшия съдебен съвет, на който твърдения, опасения, страхове и внушения за външна намеса в този процес да бъдат сложени на масата и да се установят фактите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети