Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанас Славов даде на Венецианската комисия проектоконституцията

Политика

Атанас Славов даде на Венецианската комисия проектоконституцията

Атанас Славов даде на Венецианската комисия проектоконституцията - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на правосъдието Атанас Славов изпрати на председателя на Венецианската комисия г-жа Клер Бази Малори проекта за промени в конституцията, внесен в 49-о Народно събрание от 166 депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Молбата към Комисията за демокрация чрез право на СЕ (Венецианската комисия) е за „спешно становище по проекта на най-ранен етап“. Към писмото е приложен проектът за изменения в основния закон, депозиран на 28 юли тази година.

Министър Славов изказва благодарност на г-жа Клер Бази Малори за предходните експертни становища на Венецианската комисия по механизма за разследване на главния прокурор, окончателно гласуван от настоящия парламент.

В писмото си доц. д-р Славов заявява: „С цел по-нататъшен напредък в усилията ни за установяване на върховенство на закона в България стартирахме процедура за промени в конституцията, включително за да изпълним докрай препоръките на Венецианската комисия. За успешния финал на този процес бихме искали да получим спешно становище по проекта на най-ранен етап“.

Министърът е посочил основните предлагани изменения: ограничаване правомощията на главния прокурор до административен ръководител на Върховната прокуратура; повишаване на независимостта на съдебния Инспекторат; преобразуване на сегашния ВСС чрез отделяне от него на Прокурорски съвет с мнозинство от членове, избирани от парламента; промени във формирането и правомощията на служебните правителства.

Пакетът от конституционни промени, в превод на английски език, ще бъде предоставен по официален път на Комисията от Министерството на външните работи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети