Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанас Славов: Промените в Конституцията са в рамките на допустимите изменения от обикновено НС

Политика

Атанас Славов: Промените в Конституцията са в рамките на допустимите изменения от обикновено НС

Атанас Славов: Промените в Конституцията са в рамките на допустимите изменения от обикновено НС - Tribune.bg
Снимка:

Атанас Славов, Демократична България, ДБ

Когато Народното събрание променя Конституцията, то е учредителна власт, заяви пред БНР министърът на правосъдието Атанас Славов и уточни, че в такъв случай парламентът действа в рамките на основните принципи на Конституцията, заложени от Великото народно събрание, но то е учредителна власт.

Той подчерта, че с промените в Конституцията парламентът е поел отговорността за развитието на България като европейска правова държава:

„Надявам се тази конституционна воля да бъде зачетена от Конституционния съд“, каза той.

Славов изтъкна, че тези конституционни промени са условие, за да може изобщо да се говори за съобразяване с принципите за независима съдебна власт, за отчетност и отговорност на прокуратурата:

„Сега отговорността е вече на учредените власти и на изпълнителната власт, и на парламента - като обикновена законодателна власт, по такъв начин да уреди новите отношения, новите структури, че да има смисъл от тези промени. Защото те могат да бъдат обезсмислени, ако не бъдат предвидени адекватните юридически инструменти за тяхното реално прилагане“, заяви министърът, според когото процедурните срокове за промяна в Конституцията са били спазени:

„Да, (срокът от) два месеца беше спазен, някои биха казали, че на минимума, но беше спазен. ... От спазването на процедурата да черпим аргумент за това доколко са били смислени и необходими конституционните разпоредби, не мисля, че това е пътят на разсъждение. Няма как със задна дата КС да направи тълкуване на тези срокове. Няма как при протекъл вече конституционен процес различно тълкуване на тези срокове да обезсмисли самите приети разпоредби“.  

Той изказа предположение, че ако КС ще се произнася по същността на зададените въпроси за противоконституционност, няма да се фокусира върху процедурата.

Във връзка с номинацията на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за конституционен съдия, Атанас Славов заяви, че на първо място е важен да бъде попълнен съставът на КС:

„Критериите за избор на конституционни съдии са високи професионални и нравствени качества и минимум 15 години юридически стаж. Ако кандидатите отговарят на тези минимални критерии, те могат да бъдат избрани в КС“.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Атанас Славов
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати