Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанас Запрянов: Украйна може да ползва предоставената ѝ помощ по начин, по който тя намери за добре

Политика

Атанас Запрянов: Украйна може да ползва предоставената ѝ помощ по начин, по който тя намери за добре

Атанас Запрянов: Украйна може да ползва предоставената ѝ помощ по начин, по който тя намери за добре - Tribune.bg
Снимка:

Съгласно Устава на ООН, Украйна, като жертва на агресия, може както да получава помощ, така и да използва предоставената ѝ помощ по начин, по който тя намери за добре. Тоест използването на предоставени военни системи за поразяване на военни цели на територията на Русия от украинска страна не е нарушение на международното право, обясни пред бТВ военния министър Атанас Запрянов. „Военните действия в близост до Харков са много типични, защото руските огневи средства са на руска територия и когато ви обстрелват от другата страна на границата вие няма как да се защитите, ако не поразите целите, които ви обстрелват от другата страна на границата. Въпреки това обаче всяка държава има право да наложи така наречените „национални ограничения“, каза още служебният министър.

Военният министър: България е цел на хибридната агресия на Русия

Запрянов заяви, че България се придържа към Устава на Организацията на обединените нации (ООН) по отношение на помощта за Украйна, още повече, че всичко, което сме изпратили като пакети, има изключително отбранителен характер.

„Изпращането на български военни никога не е била обсъждана – нито при предното политически избрано правителство, още повече сега – при служебното правителство“, поясни той. 

Военният министър коментира и изявлението на президента Румен Радев, че всички старни от НАТО са замесени във Военния конфликт между Русия и Украйна. „Не, това не е вярно, не кореспондира с Устава на ООН – помощта няма характер на пряко участие в конфликта. В момента по света има 53 военни конфликта – ако използваме тази логика, всеки, които помага на някого в такъв конфликт, е част от него“, заяви министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети