Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанасов очаква Радев да връчи на ДБ мандат за сформиране на кабинет

Политика

Атанасов очаква Радев да връчи на ДБ мандат за сформиране на кабинет

Атанасов очаква Радев да връчи на ДБ мандат за сформиране на кабинет - Tribune.bg

„Демократична България“ готови за приемат подкрепата на БСП за бъдещото си правителство, от ГЕРБ и ДПС не искат подкрепа

„Има вариант да бъде създадено мнозинство и правителство, което да отмести „борисовата държава“ и това може да стане чрез механизъм, по който ние, „Демократична България“, получим мандат за създаване на правителство. Това е твърде възможно, защото първата и втората политическа сила няма да имат мнозинство според социологическите проучвания“. Това съобщи пред БТВ председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

По Конституция подобен сценарий е възможен при пряко договаряне между парламента и някоя от парламентарните сили. Държавният глава е длъжен да даде първо на двете най-големи парламентарни групи мандата да опитат да сформират правителство. Ако това се окаже невъзможно, третият мандат може да бъде даден на предпочетена от президента партия или коалиция, която може да е дори най-малката в Народното събрание.

От признанието на Атанасов изглежда, че „Демократична България“ смятат, че в следващият парламент те ще имат шанса да бъдат мандатоносител.

„Четвърти мандат на Бойко Борисов няма да се случи, ако не се договори с БСП. Бойко Борисов заговори за широка коалиция”, обяви Атанасов, въпреки че слуховете за възможна коалиция ГЕРБ-БСП многократно е била отричана.

„Ще преговаряме с всички, които са готови да подкрепят нашата програма, без ГЕРБ и ДПС, защото те представляват силите, които искаме да отместим от държавното управление. С БСП ще преговаряме, ако подкрепят нашата програма, но искам да съм ясен, че няма да  подкрепим политическо правителство на БСП“, каза съпредседателят на „Демократична България“.

„Разчитаме основно на извънпарламентарната опозиция“, заяви Атанасов и отбеляза, че освен с формацията на Слави Трифонов, няма проблем да се преговаря за подкрепа с Цветан Цветанов, ако влезе в парламента, „защото той има познания за  модел на управлението, срещу което се борим“.

Атанасов отказа да подкрепи директно обвиненията на Христо Иванов, че Виолета Сечкова е направила снимките в спалнята на премиера.

„Христо не хвърля камъни по безплодни дървета, но трябва да питате него какво има предвид. Важно е съдържанието на снимките, не кой ги е правил“, изплъзна се Атанасов.

Той коментира и личните си амбиции – да работи в парламента, за да възстанови Народното събрание като институция. Министерски пост не иска.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (24)

ЛОГИЧНО.. РУСКАТА МАТА ХАРИ-ПОСЛАННИЧКАТА МИТРОФАНОВА - ЩЕ КООРДИНИРА И РЕЖИСИРА КГБ/ДС ЗАВЕРАТА.......
ГЛАВНИ ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА:ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ - РАДЕВ, МАНОЛОВА, НИНОВА, БОЙКИКЕВ, ТРИФОНОВ, ЧЕРЕПА.....
СВОЛОЧЬ БОЛЬШЕВИШКАЯ.....
17.01.2021 19:23 / Отговор
Мутристан Номинално, страната ни е парламентарна република с европейски стандарт на разделение на властите, независимост на медиите и сложна система от контролни институции. На практика, обаче, ние живеем в режим на изключително висока концентрация на лична и безконтролна власт в ръцете на Бойко Борисов, около когото има нещо като неформален султански двор, с фаворити и фаворитки (по собствените му признания пред чуждата преса), лобита, приятелски кръгове. Има в този двор и неформален, но всесилен, велик везир, чието име е Делян Пеевски. Проблемът с това положение на нещата, е че то означава, че властта в България не е мандат, който се дава от народа и се упражнява публично и прозрачно в интерес на народа и под негов контрол, а се възприема като бащиния от един тесен кръг лица. Краткото име на това състояние на нещата е системна корупция. А още по-краткото - мафия.
17.01.2021 19:57
КОРУМПИРАНИЯТ ИЗРОД РУМЕН РАДЕВ, ФИГУРАНТ НА ЧЕРЕПА, Е ИЗБОРА НА РУСКАТА МАФИЯ.. ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРЕВРАТ В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ...
СРЕДСТВА НЕ СЕ ПОДБИРАТ....
ОРКИТЕНА ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ СА НАЙ - БЕЗОБИДНИТЕ......
ЦЕЛТА Е РУСКИТЕ МУТРИ ДА СЕ ДОКОПАТ ДО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАЧКИ И КЮЛЧЕТА....
17.01.2021 20:19
k @Мутристан, ти ли си бре, Тараторчо?
17.01.2021 20:34
Джедай Тотю Абе Мутристан смотан, ти нормален ли си, а? Напиканото псевдо-женералче с вид, харизма и интелект на настъпена жаба, дето не могат да го намерят между градинските жужета, седнал да бълнува на висок глас, че някой си щял да му даде мандат за съставяне на правителство? Ами хайде нека първо влезе в парламента, пък да му видим резултата, пък тогава да си бълнува халюцинациите колкото иска! Ами че този и посмъртно няма кой да гласува за него, какво остава мандат да му дава! Ей, ама вие се самозабравихте, съвсем скъсахте връзката с действителността, само една връзка ви остана – тази с кораба-майка! Нещастници и болкуци!
17.01.2021 20:41
Анастас #

ДеБъйските Педерунгели вече залюбиха и Цвъ Цвъ .... Мдааа ...
Татяна Дончева Десен Човек
Мая Мазолова с изтеклите води ... сега и Цвъ Познавач.

Медиен Джихад срещу ГЕРБ-СДС
Костинброд 2
Служебно правителство на Мутрата Радев-Вън
Отрепките от ДеБъ - незаобиколию Фактор

(технологически)
17.01.2021 20:43
Покажи всички
Karabas Barabas Халюцинаторната симптоматика на пациента рязко се обостри, което води до прогресия на маниакалната депресия, изразяваща се в самозабравяне, фикс идеи и невъзвратимо скъсване с действителността! Много препоръчително и наложително е лечението да започне веднага, да се спрат незабавно всякакви алкохолни напитки, да се наблегне на обличането на подходящи ризки с лечебно дълги ръкави, връзващи се на гърба, както и да се прилагат енергични клизми от опитни турски терапевти – по три пъти на ден!
17.01.2021 19:32 / Отговор
Ivo ТОЯ ГЕНЕРЛ ГНОМ СЕ Е РАЗМЕЧТАЛ ЗА ПАРЛАМЕНТА, ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА.
СТРУВА МИ СЕ ,ЧЕ Е СПАЛ НА ГОЛЯМО ТЕЧЕНИЕ. ЗАБРАВИ ЛИ ,ЧЕ ВИ ИЗГОНИХА
ОТ ОТ ОРЛОВ МОСТ. ПАРЛАМЕНТ, ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН ЩЕ ГЛЕДАШ.
17.01.2021 19:35 / Отговор
Българин Разбира се ,че това е ясно че ДБ са руски подлоги и работят срещу България! Че Рада Кънева във Брюксел със кого направи интрига да злепостави България и се прегръщаха като първи дружки ? Елена Йончева руската другарка!
17.01.2021 19:42 / Отговор
Bad Co Този жабок-гном, май се е вживял за "господаря "Джаба"! И най-голямото психично отклонение е , че май наистина си вярва!
17.01.2021 19:45 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети